KiesUwCursus
€ 675,00 (vrijgesteld van btw)
Home Cursussen Blockchain en Smart Contracts

Blockchain en Smart Contracts

Begrijp jij de juridische theorie én praktische toepassing van blockchain?

Blockchain kan met recht een next generation-technologie genoemd worden: 72% van de gebruikers is jonger dan 34 jaar. Maar of je nu aan het begin van je carrière staat of al jaren ervaring hebt: er is een groeiende behoefte aan juridische professionals die niet alleen theoretische kennis hebben, maar ook de praktische toepassingen van blockchain begrijpen. Deze cursus biedt je inzicht in zowel de mogelijkheden als de risico’s van blockchain-technologie, waaronder smart contracts en Decentralized Autonomous Organizations. Ook leer je natuurlijk alles over governance en de relevante juridische ontwikkelingen.

Wat levert deze cursus je op:

 • Begrip van de technologie achter blockchain en de verschillende toepassingen ervan
 • Kennis over governance en juridische consequenties van blockchain
 • Een genuanceerd beeld van de mogelijkheden en risico’s van blockchain-technologie.

Deze cursus wordt verzorgd door het CPO, is door de NOvA erkend en levert je 6 PO punten op.

Inhoud

Blockchain-technologie transformeert de manier waarop we werken en organiseren. Niet alleen in de financiële sector, maar ook daarbuiten biedt blockchain kansen voor innovatieve ondernemers en organisaties. Smart contracts en Decentralized Autonomous Organizations brengen nieuwe juridische vraagstukken met zich mee. En met de inwerkingtreding van de Markets in Crypto Asset Regulation (MiCAR) op 30 december 2024 wordt het belang van juridische expertise in dit veld alleen maar groter. Er is een groeiende behoefte aan juridische professionals die niet alleen theoretische kennis hebben, maar ook de praktische toepassingen van blockchain begrijpen.

In deze cursus leer je daarom over de technologie achter blockchain en de verschillende toepassingen ervan, en ga je in op de juridische consequenties, vraagstukken en governance. De docenten behandelen smart contracts, wallets en tokens, en bespreken wat blockchain betekent voor decentralisatie, autonomie en zelf-soevereiniteit. Binnen Decentralized Autonomous Organizations (DAO’s) worden besluitvorming en financieel beheer uitgevoerd via een blockchain. DAO’s hebben al tot 3 miljard dollar ‘under management’. Maar hoe zit het met de juridische status van en de aansprakelijkheid in deze nieuwe organisatievorm?

De docenten zijn echte thought leaders op het gebied van blockchain en smart contracts. Ze combineren hun wetenschappelijke achtergrond met praktische ervaring op het gebied van business, techniek, governance en de juridische aspecten. Ze bieden je een genuanceerd beeld van zowel de mogelijkheden als de risico’s van blockchain-technologie, en maken onderscheid tussen hype en realiteit. Na het volgen van de cursus begrijp je hoe blockchain in de praktijk wordt toegepast en ben je op de hoogte van alle relevante juridische ontwikkelingen.

Thema’s die onder meer aan bod komen:

 • Introductie in de blockchain-technologie en de werking ervan
 • Smart Contracts
 • Wallets en Tokens
 • Decentralized Autonomous Organizations (DAO’s)
 • Decentralisatie, autonomie en zelf-soevereiniteit
 • Financiële én niet-financiële toepassingen
 • Gevolgen voor onze manier van werken en organiseren
 • Governance en juridische consequenties

Programma

Woensdag 26 juni
09:00 tot 12:00: ochtendgedeelte
12:00 tot 13:00: lunch
13:00 tot 16:00: middaggedeelte

Sprekers

 • André Janssen

  André Janssen is hoogleraar voor (Europees) privaatrecht aan de Radboud Universiteit. Hij houdt zich al zeven jaar bezig met alle aspecten van legal tech en AI. Hij publiceert regelmatig over deze onderwerpen en spreekt vaak op nationale en internationale congressen. In de module AI & Aansprakelijkheid deelt hij zijn specialistische kennis met jou. André heeft een zeer interactieve onderwijsstijl en stelt discussies op prijs. Bekijk het docentprofiel van André Janssen.

 • Olivier Rikken

  Olivier Rikken is zelfstandig ondernemer en adviseert bedrijven bij het implementeren van Blockchain, Artificial Intelligence (AI) en Big Data. Hij studeerde af als MSc in systems engineering, beleidsanalyse en management aan de Technische Universiteit Delft. In het bankwezen kwam hij in aanraking met blockchain en zag meteen de potentie ervan. De afgelopen jaren heeft hij fulltime gewerkt als blockchain en smart contract expert. Hij is daarnaast voorzitter van de Smart Contract werkgroep van de Dutch Blockchain Coalition.

 • Maurice van Oosten

  Maurice van Oosten is advocaat bij Finnius en adviseert over uiteenlopende financieel toezichtrechtelijke onderwerpen. Hij adviseert (financiële) ondernemingen over de reikwijdte van het financieel toezichtrecht en de mogelijke impact daarvan op de bedrijfsvoering, in het bijzonder op het gebied van betaaldiensten, de uitgifte van elektronisch geld en het aanbieden van cryptodiensten.

Editie(s)

Reviews over cursussen van TML Academy

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling