KiesUwCursus
Home Cursussen Cursus Bestuurdersaansprakelijkheid

Cursus Bestuurdersaansprakelijkheid

Bent u goed op de hoogte van de actuele ontwikkelingen rondom bestuurdersaansprakelijkheid?

Op het gebied van bestuurdersaansprakelijkheid zijn er diverse actuele ontwikkelingen. In de cursus ‘Bestuurdersaansprakelijkheid’ op 11 november 2024 gaan Arpi Karapetian, Jaron van Bekkum en Jaap Barneveld hierop uitgebreid in. Ook bespreken ze veelgemaakte fouten en valkuilen. Na afloop heeft u een diepgaand begrip van de actuele stand van het recht.

Over deze cursus

Op het gebied van bestuurdersaansprakelijkheid zijn er diverse belangrijke actuele ontwikkelingen. In deze cursus gaan de docenten daar uitgebreid op in. Aan de orde komen bestuurdersaansprakelijkheid bij uitkeringen, in faillissement, wegens selectieve betaling en betalingsonwil, en bij milieuovertredingen. Ook maken de docenten een vergelijking tussen de verschillende wetenschapscriteria die in de recente jurisprudentie zijn gehanteerd in verband met de persoonlijke aansprakelijkheid van bestuurders jegens de vennootschap, crediteuren en aandeelhouders.

Daarnaast bespreken ze veelgemaakte fouten en valkuilen. Een veel gemaakte fout in algemene zin is bijvoorbeeld dat in bestuurdersaansprakelijkheidszaken onvoldoende gesteld wordt over de geobjectiveerde wetenschap van de betrokken bestuurder op het betrokken moment. In zaken over aansprakelijkheid op grond van 2:138/248 BW gaat het in de praktijk wel mis bij de toepassing van de bewijsvermoedens van lid 2 van die artikelen.

En er zijn meer valkuilen als het gaat om bestuurdersaansprakelijkheid. In zaken over uitkeringen wordt nog wel eens over het hoofd gezien dat ook de aandeelhouder aansprakelijk kan zijn voor de gevolgen van de onrechtmatige uitkering. Daar waar het gaat over selectieve betalingen is een bekende misvatting dat betalingen na een bepaalde peildatum in beginsel onrechtmatig zouden zijn. En bij milieuovertredingen is een discussiepunt of de kosten van bestuursrechtelijke handhaving (boete, last onder dwangsom en bestuursdwang) op de bestuurder kunnen worden verhaald.

Een van de belangrijkste vragen daarnaast is of de bestuurder persoonlijk als overtreder van een milieurechtelijke norm kan worden gezien en welke criteria in dat geval moeten worden gehanteerd voor de beoordeling van zijn aansprakelijkheid.

Na afloop van de cursus heeft u op elk genoemd onderwerp een diepgaand begrip van de actuele stand van het recht inclusief de heersende opvatting in de wetenschap, en waar relevant van de toekomstige ontwikkelingen.

Thema’s die onder meer aan bod komen:

 • Bestuurdersaansprakelijkheid bij uitkeringen
 • Bestuurdersaansprakelijkheid in faillissement (art. 2:138/248 BW)
 • Bestuurdersaansprakelijkheid wegens selectieve betaling en betalingsonwil
 • Bestuurdersaansprakelijkheid bij milieuovertredingen
 • Het wetenschapscriterium bij bestuurdersaansprakelijkheid

Voor wie?

Advocaten, notarissen, juristen

Programma

Datum en tijd: maandag 11 november 2024 van 09.30 uur tot 16.45 uur
Locatie: Atrium Meeting Centre, Amsterdam

Sprekers

 • Mr. dr. Arpi Karapetian

  Universitair docent Rijksuniversiteit Groningen

 • Jaron van Bekkum

  Advocaat en partner bij Lemstra Van der Korst

 • Prof.mr. Jaap Barneveld

  Partner de Brauw Blackstone Westbroek

Editie(s)

 • ma 11 nov 2024
 • Atrium Meeting Centre
 • Strawinskylaan 3001
 • 1077 ZX
 • Amsterdam
Plan route

Reviews over cursussen van CPO

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling