KiesUwCursus
€ 459,00 (vrijgesteld van btw)
Home Cursussen Cursus AVG en faillissement

Cursus AVG en faillissement

Pas jij de regels van de AVG op de juiste wijze toe tijdens faillissement?

Volg de module AVG en faillissement meets Law, en leer alles over dit actuele thema!
Deze module wordt aangeboden door het CPO.

Wat levert het je op?

 • Een helder overzicht van het juridisch kader van AVG en faillissement
 • Praktische handvatten om de regels in de praktijk toe te kunnen passen

De curator moet tijdens faillissement de AVG naleven. Dit heeft verschillende gevolgen voor zijn werkzaamheden. Wanneer een bedrijf failliet gaat, zit de waarde van de onderneming steeds vaker niet alleen in de voorraad of het kapitaal, maar juist ook in de persoonsgegevens die in een onderneming verzameld zijn. E-maillijsten, klantendossiers en klantprofielen kunnen interessant zijn voor potentiële kopers, maar vaak is het niet duidelijk of deze persoonsgegevens wel mogen worden overgedragen. Ook bij het delen van informatie in bijvoorbeeld biedingsprocedures of faillissementsverslagen moet de curator rekening houden met de AVG.

De docenten gaan in deze cursus uitgebreid in op de verschillende aspecten van de AVG tijdens faillissement. Waarmee moet de curator rekening houden en wat zijn veelgemaakte fouten?

Zo heeft de Autoriteit Persoonsgegevens verduidelijkt dat losse klantenbestanden, zoals e-maillijsten, in beginsel alleen verkocht mogen worden wanneer de betrokkenen hiervoor hun toestemming hebben verleend. Toch maken curatoren vaak nog gebruik van de grondslag van het gerechtvaardigd belang. Zij menen dat het belang van de boedelopbrengst zwaarder dient te wegen dan het privacybelang van de betrokkenen.

De docenten bespreken het conceptwetsvoorstel voor de Verzamelwet gegevensbescherming en het conceptwetsvoorstel Wet overgang van onderneming. Beide voorstellen bevatten diverse bepalingen die relevant zijn voor het verwerken van persoonsgegevens door curatoren. Naast een overzicht van het juridische kader krijg je praktische handvatten om de regels in de praktijk toe te kunnen passen.

 • De privacyrechtelijke rol van de curator in faillissement
 • Inzage in e-mailboxen door de curator
 • Het omgaan met klantenbestanden
 • Het omgaan met de overdracht van personeelsdossiers bij faillissement
 • De Verzamelwet gegevensbescherming
 • Update toezicht en handhaving door de AP

Programma

Datum en tijd: 12 oktober 2023, van 13:30 – 16:45 uur

Sprekers

 • Mr. Friederike van der Jagt

  Friederike van der Jagt is privacyrechtadvocaat bij Hunter Legal. Door haar achtergrond heeft ze zowel theoretische als praktische ervaring op het gebied van privacy. Friederike is hoofddocent van de Grotius specialisatieopleiding Privacyrecht en verzorgt regelmatig cursussen, onder meer voor de Stichting Beroepsopleiding Bedrijfsjuristen, en heeft diverse privacypublicaties op haar naam staan. Daarnaast is zij onder meer lid van de Adviescommissie Analytics van het ministerie van Financiën en fellow bij het Onderzoekscentrum Onderneming & Recht van de Radboud Universiteit.

 • Mr. Minke Reijneveld

  Advocaat bij Stibbe. Zij is gespecialiseerd in gegevensbeschermings- en privacyrecht en adviseert op alle terreinen van recht en technologie. Zij studeerde rechten aan de Universiteit Utrecht en promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen op gegevensbescherming in faillissement.

Editie(s)

Reviews over cursussen van TML Academy

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling