KiesUwCursus
Home Cursussen Crypto-activa, NFT’s & Crypto-dienstverleners

Crypto-activa, NFT’s & Crypto-dienstverleners

Ben jij klaar voor de impact van crypto?

Deze module wordt aangeboden door het CPO.

In de module Crypto-activa, NFT’s & Crypto-dienstverleners komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • De verschillende soorten crypto- en blockchaintoepassingen, zoals crypto-activa en NFT’s
 • De financieel toezichtrechtelijke duiding van deze instrumenten
 • De risico’s die door crypto- en blockchaintoepassingen kunnen ontstaan
 • De huidige én toekomstige financieel toezichtrechtelijke wet- en regelgeving, de reikwijdte daarvan en de mogelijke impact
 • Verplichtingen voor entiteiten die (i) crypto-activa willen aanbieden/uitgeven en (ii) crypto-activadiensten willen aanbieden/verlenen

Wat levert het je op?

 • Begrip van het financiële ecosysteem rondom crypto-markten, handelsplatformen, crypto-activa en NFT’s
 • Inzicht in het relevante huidige en toekomstige financieel toezichtrechtelijke kader rondom crypto-activa, crypto-dienstverleners en overige FinTech-activiteiten
 • De kennis om in de praktijk toezichtrechtelijke aandachtspunten te identificeren

Crypto-activa nemen geleidelijk een steeds prominentere plaats in binnen ons financiële systeem. De markt ontwikkelt zich van een obscure niche naar een eigen, steeds groter wordend financieel ecosysteem. Dat blijkt onder andere uit het steeds groter wordende aantal institutionele partijen dat actief wordt in de cryptosector en ‘investeert’ in crypto-activa, en het groeiende aantal marktpartijen dat zich bezighoudt met cryptodienstverlening. Het gaat om gerenommeerde partijen zoals Blackrock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder, en banken zoals Goldman Sachs en JP Morgan. En ook overheden die zogeheten central bank digital currencies (CBDCs) willen uitgeven met behulp van blockchaintechnologie. Er is een begin van een trend waarneembaar waarbij enerzijds een deel van het traditionele financiële systeem gebruik gaat maken van blockchaintechnologie, en anderzijds partijen buiten het financiële systeem (denk bijvoorbeeld aan autoproducenten) crypto-activa integreren in hun producten.

De Europese Commissie zal diensten rondom crypto-activa verder reguleren, waarmee zij innovatie mogelijk wil maken op een manier die binnen Europa de financiële stabiliteit waarborgt en beleggers beschermt. Het Europese pakket aan maatregelen bevat daarom naast een digitale financieringsstrategie ook wetgeving over markten voor crypto-activa (MiCA), digitale operationele veerkracht (DORA), de toepassing van distributed ledger technology (DLT) en daaraan gerelateerde regulering. Ook de Europese regels rondom betalingen ontwikkelen zich verder met de publicatie van de eerste conceptversie van PSD3.

Veel juristen zijn zich nog niet bewust van de reikwijdte en eventuele toepasselijkheid van zowel deze nieuwe wet- en regelgeving als de reeds geldende, zoals de Wet op het financieel toezicht (Wft) en/of het consumentenrecht. Daarom leer je in de module Crypto-activa, NFT’s & Crypto-dienstverleners meer duiding te geven aan deze begrippen en word je wegwijs gemaakt in het daarop betrekking hebbende huidige en toekomstige financieel toezichtrechtelijke speelveld. Hierdoor ben je in staat om de belangrijkste toezichtrechtelijke aandachtpunten en valkuilen te identificeren, zodat je binnen jouw eigen organisatie hiermee voordeel kan doen, of op gelijkwaardige voet met je cliënten kunt praten over digitalisering en technologische ontwikkelingen op cryptogebied.

 • Ontdek aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden welke toepassingen er al zijn op het gebied van crypto-activa en welke wet- en regelgeving eraan komt.
 • Duidelijk en toegankelijk, ook als je nog geen voorkennis over crypto of blockchain hebt.
 • Kleine groepen, veel interactie, en een enthousiasmerende docenten die zich volledig hebben toegelegd op technologie en het financieel (toezicht)recht.

Programma

Datum en tijd: woensdag 27 maart 2024, van 09:00 – 12:30 uur

Sprekers

 • Casper Jaspers

  Casper Jaspers is of counsel bij Burggraaf & Hoekstra. Daarnaast is hij ondernemer en een veelgevraagd spreker over juridische en technologische onderwerpen. Zijn werk richt zich voornamelijk op de invloed van technologie binnen de ESG-context (Environmental, Social and Governance). Casper werkt samen met bedrijven, investeringsmaatschappijen en scale-ups en biedt advies op het snijvlak van ondernemingsrecht, technologie en governance. Hij is de auteur van het boek ‘Technology & Governance: Making Technology Work for Society’ (Prometheus, 2021) en is co-auteur van ‘Handboek Voorzitter: Het geheim van goed bestuur’ (MediaWerff, 2017).

 • Maurice van Oosten

  Maurice van Oosten werkt als advocaat bij Finnius, een kantoor dat is gespecialiseerd in financieel recht. Maurice adviseert (financiële) ondernemingen, waaronder fintechbedrijven, over de reikwijdte van het financieel toezichtrecht en de mogelijke impact daarvan op de bedrijfsvoering, in het bijzonder op het gebied van betaaldiensten, de uitgifte van elektronisch geld en cryptodienstverlening. Maurice publiceert regelmatig over financieel toezichtrechtelijke onderwerpen, in het bijzonder rondom crypto-gerelateerde wet- en regelgeving.

Editie(s)


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/customer/www/kiesuwcursus.nl/public_html/wp-content/themes/kiesuwcursus/templates/courses/single/location.php on line 17

Reviews over cursussen van TML Academy

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling