KiesUwCursus
Home Cursussen Contracteren en faillissement

Contracteren en faillissement

Tips & tricks voor het contracteren bij faillissementen

Wanneer een bedrijf failliet gaat, betekent dit niet dat alles van het ene moment op het andere moment stilstaat. Vaak is het nog “business as usual” en gaat de handel gewoon door. Maar vanwege het faillissement gelden er bijzondere regels. Ook wanneer er afspraken worden gemaakt en contracten worden aangegaan. Het kan heel lucratief zijn zaken te doen met de curator, maar er liggen ook tal van valkuilen op de loer. 

Inmiddels is een groot scala aan Hoge Raad arresten gewezen waarin vragen aan de orde komen wat de positie is van contracten vóór en tijdens het faillissement. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan vragen of de positie binnen het faillissement vooraf contractueel kan worden geregeld door opname van specifiek contractclausules. Door de hoeveelheid Hoge Raad arresten is inmiddels een situatie ontstaan dat door de bomen het bos niet meer zichtbaar is. De docent tracht met het kapmes in de hand weer zicht te creëren.

Tijdens deze cursus krijgt u van docent Jan Spanjaard een goed en helder overzicht van alle belangrijke (juridische) aspecten en bepalingen die een rol spelen bij het contracteren bij een faillissement. Na het volgen van deze cursus kunt u de opgedane kennis meteen toepassen in de praktijk en weet u waar u op moet letten als u contracten aangaat rondom een faillissement.

Daarnaast wordt ruime aandacht gegeven aan het nieuwste stuk gereedschap in de gereedschapskist van het faillissementsrecht: de WHOA. De WHOA laat een (dwingend) crediteurenakkoord buiten faillissement toe.

Bestemd voor: advocaten en (kandidaat-)notarissen

Programma

Online cursus Contracteren en faillissement
Donderdag 22 september 2022, van 13:00 – 17:15 uur
13:00 – 15:00 Wet en jurisprudentie rondom contracteren bij faillissementen

  • Uitgangspunten bij beoordeling
  • Gebruikte clausules

15:00 – 15:15 Pauze
15:15 – 17:15 Tips & tricks voor contracteren bij faillissementen

  • Boedelschulden
  • Duurovereenkomsten
  • Internationale aspecten

Sprekers

  • J.H.M. (Jan) Spanjaard

    Jan Spanjaard is advocaat bij facily LAW advocatuur en adviseur bij La Gro Geelkerken Advocaten. Naast advocaat doceert hij veel werkt hij als honorair universitair docent aan de Universiteit Utrecht, waar hij lesgeeft over het commerciële contractenrecht. Ook publiceert Jan in juridische vaktijdschriften en is hij onder meer redacteur van het vaktijdschrift Contracteren, vast medewerker van het Tijdschrift voor Consumentenrecht en Handelspraktijken en bewerker van de toonaangevende Groene Serie Verbintenissenrecht (de bepalingen in het Burgerlijk Wetboek over de Dienstenrichtlijn) en Sdu Commentaar Burgerlijk Procesrecht (de internationale regeling over de bevoegdheid van rechters).

Editie(s)

Reviews over cursussen van SDU

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling