KiesUwCursus
Home Cursussen Webinar Conflictoplossing en de Digital Services Act

Webinar Conflictoplossing en de Digital Services Act

Ben jij klaar voor de nieuwe DSA?

De reikwijdte en mogelijkheden van de nieuwe wet inzake digitale diensten zijn groter dan veel juristen zich realiseren. De Digital Services Act (DSA) is vanaf 17 februari 2024 van toepassing op alle online tussenpersonen – zoals internetproviders, zoekmachines, sociale netwerken en payment providers. Deze complexe EU-verordening creëert nieuwe procedures voor klachten over online inhoud én legt aan online tussenpersonen nieuwe verplichtingen op. Daarom is het cruciaal dat je volledig van de DSA op de hoogte bent, en de mogelijkheden kent om conflicten over inhoudsmoderatie te beslechten.

Wat levert dit webinar je op?

 • Na deze cursus begrijp je de algemene kenmerken van de DSA en kun je aansprakelijkheidsproblemen met betrekking tot illegale online inhoud oplossen
 • Je leert onderscheid te maken tussen verschillende soorten online tussenpersonen en de wettelijke verplichtingen van elke categorie
 • Je doet kennis op over de verschillende mogelijkheden om geschillen over online inhoud en de moderatie daarvan te beslechten, en leert om daarin strategische keuzes te maken

Dit webinar wordt aangeboden door het CPO, is door de NOvA erkend en levert je 2 PO punten op.

De Digital Services Act is een complexe nieuwe EU-verordening over de aansprakelijkheid van online tussenpersonen en de mogelijkheden om een klacht in te dienen tegen illegale online inhoud. De verordening is vanaf 17 februari 2024 van toepassing op alle online tussenpersonen. De reikwijdte en mogelijkheden van de DSA zijn groter dan veel juristen zich realiseren.

De DSA creëert nieuwe procedures voor klachten over online inhoud. In dit webinar leer je alles over deze nieuwe mogelijkheden, zodat je op de juiste manier een strategie kunt ontwikkelen in het belang van partijen die betrokken zijn bij een geschil over online inhoud. De DSA legt ook nieuwe verplichtingen op aan een groot aantal online tussenpersonen. Deze komen in het webinar uitgebreid aan bod, zodat je de verschillende categorieën en verplichtingen volledig doorgrondt, en schendingen van de DSA (en daaruit voortvloeiende mogelijke aansprakelijkheid) kunt voorkomen.

Bijzondere aandacht gaat uit naar de verschillende mogelijkheden om conflicten over inhoudsmoderatie te beslechten. Samen met andere deelnemers voer je interactieve discussies aan de hand van realistische casestudies uit vakgebieden als het IE-recht en het consumentenrecht. Deze scenario’s helpen je te begrijpen hoe relevant het onderwerp in het echte leven is, en hoe de inhoud van het webinar in jouw praktijk kan worden gebruikt. Er wordt daarbij uiteraard rekening gehouden met het perspectief van zowel advocaten als bedrijfsjuristen.

Thema’s die onder meer aan bod komen:

 • Wat is de DSA, en hoe verhoudt deze verordening zich tot het reeds bestaande Europese en Nederlandse wettelijke kader?
 • Wie zijn online tussenpersonen onder de DSA, en welke verplichtingen hebben zij?
 • Onder welke omstandigheden kunnen tussenpersonen aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud die zij hosten?
 • Welke nieuwe mogelijkheden om conflicten op te lossen introduceert de DSA? Hoe kunnen deze gebruikt worden door partijen die getroffen worden door illegale inhoud?
 • Hoe verhouden deze nieuwe mogelijkheden zich tot de optie om een rechtszaak aan te spannen, en tot de bevoegdheidsregels die in dit soort geschillen van toepassing zijn?

Programma

Datum en tijd: 27 mei 2024, van 10:00 – 12:00 uur

 

Sprekers

 • Pietro Ortolani

  Pietro Ortolani is hoogleraar Digitale Conflictoplossing aan de Radboud Universiteit. Hij studeerde rechten aan de Universiteit van Pisa en promoveerde aan de LUISS Guido Carli Universiteit in Rome. Eerder werkte hij als Senior Research Fellow bij het Max Planck Institute Luxembourg for International, European and Regulatory Procedural Law, als Research Associate bij de Universiteit van Pisa, en als Law Research Associate bij de Queen Mary University of London.

 • Pieter Wolters

  Pieter Wolters is universitair hoofddocent burgerlijk recht aan de Radboud Universiteit. Hij studeerde rechten aan de Radboud Universiteit (tevens promotie in 2013), de University of North Carolina in Chapel Hill en de University of Michigan in Ann Arbor. Zijn onderzoek ziet op de privaatrechtelijke aspecten van ICT. Hij heeft onder andere een uitgebreide expertise op het gebied van de DSA. Dit blijkt onder andere uit verschillende wetenschappelijke publicaties, optredens in de media en een rapport voor het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Reviews over cursussen van TML Academy

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling