KiesUwCursus
Home Cursussen Commerciële samenwerking tussen bedrijven en mededingingsrecht

Commerciële samenwerking tussen bedrijven en mededingingsrecht

De focus van de cursus ligt op de mededingingsrechtelijke beoordeling van commerciële samenwerkingsvormen tussen bedrijven die actief zijn op verschillende niveaus van de distributieketen. Daarbij wordt ingegaan op de recent in werking getreden EU Verordening Verticale Overeenkomsten.

DOELGROEP EN NIVEAU

De doelgroep is advocaten en bedrijfsjuristen met tenminste 5 jaar ervaring in de advocatuur of het bedrijfsleven. De cursus is geschikt voor advocaten werkzaam in kleine en middelgrote kantoren en bedrijfsjuristen werkzaam in zowel productie- als dienstverleningsomgevingen. Enige ervaring met commerciële overeenkomsten is gewenst. Specifieke voorkennis van het mededingingsrecht is niet vereist om deze cursus met succes te kunnen volgen.

Niveau is verdieping.

SYLLABUS

Eén week voorafgaand aan de cursus ontvangt u van ons de digitale syllabus. Een print van de powerpointpresentatie ligt op de locatie voor u klaar.

REVIEWS

Onze cursus werd met de volgende opmerkingen gewaardeerd:

  • Interessante cursus met veel praktijkvoorbeelden. Ik zou de cursus aanraden aan anderen.
  • Erg nuttig, uitstekende presentatie. Zou zeker aanraden.
  • Ik zou de cursus zeker aan anderen aanraden. Na het volgen van deze cursus is duidelijk welke stappen je moet doorlopen om te beoordelen of er sprake is van een verboden kartel.
  • Goede bijdrage voor up-to-date kennis om mededingings- rechtelijke issues te signaleren in commerciële samenwerkingen.
  • Zeer goede uitleg van de basis en erg praktijkgericht. Veel gelegenheid voor het stellen van vragen of het hebben van een discussie.
  • Zeer goed inhoudelijk.

Programma

12.30 – 13.00 Ontvangst met een broodje
13.00 – 13.30 Algemene beginselen Mededingingsrecht
– Schets kartelverbod
– Risico’s schending kartelverbod
– Mededingingsrecht in je voordeel gebruiken
13.30 – 15.00 Distributie
Basisregels en vrijstellingen in het kader van:
– Exclusieve distributie
– Selectieve distributie
15.00 – 15.15 Pauze
15.15 – 17.15 Vervolg Distributie
– Specifieke aandacht voor o.a. (I) e-commerce (hoeveel grip mag een producent houden op het gebruik van internet door distributeurs, bijvoorbeeld bij verkoop via platforms en het gebruik van prijsvergelijkingssites), (II) (on)mogelijkheid voor de producent om invloed uit te oefenen op het prijsbeleid van zijn distributeurs, (III) duale distributie (wat mag je wel en niet afspreken als een producent zijn producten ook rechtstreeks wil afzetten), (IV) beperking van de klanten of geografische gebieden waar een distributeur kan verkopen, (V) beste prijs clauses (most favoured nation)
17.15 Afsluiting

Sprekers

  • Mw. mr. M. van Heyningen

    Head of Compliance bij Tata Steel NL

Editie(s)

Reviews over cursussen van Instituut voor Juridische Opleidingen

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling