KiesUwCursus
Home Cursussen Civielrechtelijke aspecten van ongehuwd samenwonen

Civielrechtelijke aspecten van ongehuwd samenwonen

In de rechtspraktijk wordt steeds vaker de vraag gesteld welke bepalingen van het huwelijksvermogensrecht al dan niet analoog mogen worden toegepast op ongehuwd samenwonenden. Deze en de volgende vragen komen tijdens deze cursus aan de orde. 
1. Wat zijn de belangrijkste civielrechtelijke aspecten van het ongehuwd (en ongeregistreerd) samenwonen tussen de partners onderling (horizontale relatie) en tussen de partners en hun minderjarige kinderen (verticale relatie), zowel tijdens hun relatie als na verbreking daarvan (feitelijke scheiding)? 
2. Wat is de betekenis in dit verband van het onderhands of notarieel samenlevingscontract?
3. Welke bepalingen van het huwelijksvermogensrecht mogen analoog worden toegepast op ongehuwd samenwonenden?
4. Welke actie moeten ongehuwd samenwonenden met trouwplannen ondernemen om hun eventuele voorhuwelijkse eenvoudige gemeenschap vanaf 2018 niet in de nieuwe beperkte huwelijksgemeenschap te laten vallen? 
5. Hoe is de erfrechtelijke positie van ongehuwd samenwonenden?

DOELGROEP EN NIVEAU

De doelgroep is advocaten Familierecht, notarissen en kandidaat-notarissen en andere academisch gevormde juristen die familierechtelijke zaken behandelen. Het niveau is verdieping. Om de cursus met succes te kunnen volgen moet de cursist basiskennis van het Familierecht bezitten.

Niveau is verdieping.

SYLLABUS

Eén week voorafgaand aan de cursus ontvangt u van ons de digitale syllabus. Een print van de powerpointpresentatie ligt op de locatie voor u klaar.

REVIEWS

Docent werd door eerdere cursisten beoordeeld met een 9,7!

Onze cursus werd met de volgende opmerkingen gewaardeerd:

  • Cursus die aansluit bij praktijk. Goed gebracht.
  • Cursus smaakt naar meer, mogelijk meer cursussen met hetzelfde onderwerp en wat langere tijd.

Programma

13.30 – 14.00 Ontvangst
14.00 – 15.30 Vermogensrechtelijke gevolgen van de relatie tussen ongehuwd samenwonenden onderling tijdens het bestaan van deze relatie en na verbreking daarvan (feitelijke scheiding); betekenis samenlevingscontract (horizontale relatie)
15.30 – 15.45 Pauze
15.45 – 17.15 Familierechtelijke gevolgen van de relatie tussen ongehuwd samenwonenden en hun minderjarige kinderen, zowel vóór als na feitelijke scheiding van de partners (verticale relatie)
17.15 Afsluiting

Sprekers

  • Prof. mr. A.J.M. Nuytinck

    Hoogleraar privaatrecht, in het bijzonder Personen-, Familie- en Erfrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), hoogleraar Burgerlijk recht, in het bijzonder Personen- en Familierecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen (RU), verbonden aan het Centrum voor Notarieel Recht (CNR), Radboud Universiteit Nijmegen (RU) en Lid Staatscommissie Herijking Ouderschap (2014 - 2016)

Editie(s)

Reviews over cursussen van Instituut voor Juridische Opleidingen

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling