console.warn && console.warn("[GTM4WP] Google Tag Manager container code placement set to OFF !!!"); console.warn && console.warn("[GTM4WP] Data layer codes are active but GTM container must be loaded using custom coding !!!");
KiesUwCursus
€ 475,00 (excl. btw)
Home Cursussen Bijzondere schuldeisers in het erfrecht

Bijzondere schuldeisers in het erfrecht

Info

Op dinsdag 15 juni organiseert FEIN de cursus Bijzondere schuldeisers in het erfrecht.

Of de nalatenschap vele miljoenen aan actief bevat of dat de erfenis beperkt van omvang is: er dient altijd aandacht te zijn voor schuldeisers. Het erfrecht kent diverse bijzondere schuldeisers zoals de legitimaris, de legataris en het kind dat een vordering uit vooroverlijden heeft. Ook zijn er vaak “gewone” schuldeisers. Andersom bezien: vaak heeft de nalatenschap ook nog van alles te vorderen van schuldenaren. Tijdens deze cursus zal voor die schulden en vorderingen uitgebreid aandacht zijn en zullen praktische handvatten gegeven worden hoe hiermee om te gaan.

Tijdens deze cursus zal aan de orde komen wat nu schulden van de nalatenschap zijn en wat niet. Aan de hand van de saisine-regel zal uitgelegd worden met welke schuldeiser de erfgenamen te maken kunnen krijgen. Daarbij zal ook de rangorde van allerlei voorkomende schulden in de nalatenschap besproken worden. Daarbij zullen de leerstukken van aansprakelijkheid, verhaal en draagplicht in praktische voorbeelden aan de orde komen.

Speciale aandacht zal er zijn voor de bijzondere schuldeisers; de legataris, de legitimaris en zij die een vordering uit vooroverlijden hebben. Waar dient rekening mee gehouden te worden bij de berekening van die schulden? Bij de legataris zal aandacht zijn voor opeisbaarheid van het legaat, de wijze van berekenen van het legaat en de bijzondere positie die die legataris heeft op grond van het testamant. Bij de legitimaris zal recente rechtspraak met betrekking tot de berekening van de legitieme besproken worden en zal ingegaan worden op allerlei praktische zaken zoals de opeisbaarheid en de verhoging van de legitieme. Bij de vorderingen uit vooroverlijden zal de pauliana besproken worden. Ook de bekende beslagproblematiek betreffende de niet opeisbare vordering zal aan de orde komen. Niet alleen voor de erfrechtadvocaat maar ook voor de notaris is het belangrijk wie nu precies welke bevoegdheden en wie welke verplichtingen heeft. Uiteraard zullen wij in dat kader ook de vereffening van de nalatenschap bespreken. De procestechniek, zowel bezien vanuit de schuldeiser als vanuit de schuldenaar zal aan de orde komen.

Docenten

Als docent treedt naast Joost Diks ook Edith Schnackers op.

Edith Schnackers
Edith is een ervaren familie- en erfrechtadvocaat. Zij heeft veelvuldig te maken met het afwikkelen van complexe en omvangrijke nalatenschappen. Zij doceert regelmatig over het huwelijksvermogensrecht en het erfrecht. Edith is lid van de redactie van AdvoTip en publiceert ook elders over het erfrecht.

Locatie

Indien mogelijk op locatie in omgeving Utrecht, anders middels webinar.

Programma"

Programma

Datum en tijd: dinsdag 15 juni 2021, van 10:00-17:00 uur (inloop vanaf 09:30 uur).
Locatie: indien mogelijk op locatie in omgeving Utrecht, anders middels webinar.

Persoon

Sprekers

  • Joost Diks

    Joost doceert bij diverse opleidingsinstellingen. Daarnaast is Joost (co)auteur van diverse erfrechtelijke publicaties en boeken. Joost verzorgt regelmatig cursussen en lezingen op het gebied van het familie- en erfrecht voor advocaten, notarissen, studenten en juristen. Joost Diks is verder vaste medewerker van het tijdschrift Rechtspraak Familierecht en lid van de redactie van AdvoTip.

Review

Reviews over cursussen van FEIN

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling