KiesUwCursus
Home Cursussen Bijstandsfraude (e-learning)

Bijstandsfraude (e-learning)

Bijstandsfraude is sinds het jaar 2000 een onderwerp van het commune strafrecht. Tot dan toe voorzagen meer dan vijftig bepalingen in diverse sociale zekerheidswetten in strafbepalingen tegen misbruik van sociale zekerheid. Wat zijn de meest voorkomende vormen van misbruik van sociale voorzieningen? Welke wetsbepalingen zijn daartegen gericht? Wat zijn de geldende richtlijnen en oriëntatiepunten voor vervolging en sanctionering? Welke verweren kunnen worden gevoerd tegen vervolging? Welke bewijsverweren kunnen worden gevoerd en welke strafuitsluitingsgronden kan men aanvoeren? Op deze vragen wordt in deze cursus in twee blokken ingegaan.

Deze praktische juridische nascholing bestaat uit:

 • Blok A Achtergronden materieel strafrecht en de belangrijkste delictomschrijvingen
 • Blok B Handhaving bijstandswetgeving

In Blok A worden de achtergronden behandeld van het materieel strafrecht tegen sociale-zekerheidsfraude en worden de belangrijkste delictsomschrijvingen behandeld.
In Blok B wordt de handhaving van de sociale-zekerheidswetgeving besproken. Daarbij worden de Aanwijzing sociale-zekerheidsfraude, geldend van 1 april 2016, de Oriëntatiepunten van het LOVS straftoemeting fraude d.d. 29 juni 2012, de Ontnemingsschikking en ontnemingsmaatregel, Lijfsdwang, de LOVS-‘afspraak’ d.d. 30 januari 2009 en 21 november 2014 voor toepassing van lijfsdwang en recente bijstandsfraudejurisprudentie besproken. Aandacht wordt besteed aan de verweren, die door de verdediging in bijstandsfraudezaken kunnen worden gevoerd.

Leerdoelen

Na afloop van deze juridische nascholing:

 • kent u de vormen van sociale zekerheidsfraude die het meest frequent in de praktijk voorkomen, zoals doleuze en culpoze bijstandsfraude, actieve en passieve bijstandsfraude, identiteitsfraude, woonplaatsfraude, inkomensfraude, vermogensfraude en leefvormfraude, alsmede opzetheling en schuldheling in het kader van sociale zekerheidsfraude;
 • kent u de betekenis van de wetsbepalingen tegen bijstandsfraude;
 • kent u de vereisten, die gelden voor het Openbaar Ministerie voor het instellen van een SFO  en voor de verdere vervolging van bijstandsfraude;
 • kent u verweren die in bijstandsfraudezaken plegen te worden gevoerd.

Programma

De eLearning van JurisDidact is geen webinar. Bij een live webinar dient u in te loggen op het aanvangstijdstip van de webinar. Bij JurisDidact kunt u 24/7 inloggen op de eLearning, wanneer u het schikt. Bij eLearning bent u dus niet gebonden aan tijd en plaats. U kunt altijd gebruikmaken van de online omgeving (cursussen worden actueel gehouden).

Auteur

 • Mr. Melissa Slaghekke

  Mr. Melissa Slaghekke voert uitsluitend een strafrechtelijke praktijk. Zij heeft ruime ervaring in het bijstaan van ondernemingen en privépersonen in (omvangrijke) fraudezaken. Daarnaast is zij gespecialiseerd in het commune strafrecht als geweldsdelicten, vermogensdelicten en opiumdelicten. Ook staat zij cliënten bij in het internationale strafrecht, waarbij het gaat om het uit- en overleveringsrecht. Het betreft bijvoorbeeld zaken waarbij de overlevering is verzocht op basis van een Europees Arrestatie Bevel.

 • Mr. Pieter Dorhout

  Mr. Pieter Dorhout (hoofdredacteur JurisDidact), is zelfstandig gevestigd advocaat bij Advocatenkantoor Pieter Dorhout. Hij is gespecialiseerd op het terrein van familierecht. Hij is tevens docent bij de SSR en schrijft in wetenschappelijke tijdschriften.

Reviews over cursussen van JurisDidact

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling