KiesUwCursus
€ 635,00 (vrijgesteld van btw)
Home Cursussen Bestuurdersaansprakelijkheid vanuit financieel-juridisch perspectief

Bestuurdersaansprakelijkheid vanuit financieel-juridisch perspectief

Bestuurdersaansprakelijkheid is tegenwoordig een hot item

Zowel binnen als buiten faillissement worden bestuurders aangesproken op hun beleid en bestuur. In de praktijk is inmiddels een juridische meetlat ontwikkeld waarlangs het handelen van de bestuurder wordt beoordeeld. In deze beoordeling spelen financiële feiten en omstandigheden vaak een wezenlijke rol. Een goede vertaling van de juridische criteria naar financiële criteria is echter nog niet aanwezig, met als gevolg dat financieel gelijkluidende gevallen juridisch anders kunnen worden beoordeeld.

In deze cursus worden de aansprakelijkheidsrisico’s voor bestuurders van de BV en NV behandeld, zowel binnen als buiten faillissement. Aan de hand van (recente) jurisprudentie en literatuur wordt uitvoerig aandacht besteed aan de mogelijkheden voor gedupeerde crediteuren en de curator om de aanval te openen op de bestuurder en de mogelijkheden voor de bestuurder zich hiertegen te wapenen. Hierbij wordt tevens bekeken welke financiële criteria ten grondslag liggen aan de belangrijkste (financiële) aansprakelijkheidsgronden en / of op basis van deze financiële criteria gekomen kan worden tot een financiële norm.

De cursus is opgebouwd uit drie blokken van twee uur. In het eerste blok wordt ingegaan op de interne aansprakelijkheid van bestuurders en de juridische aspecten van onbehoorlijke taakvervulling en ernstige verwijtbaarheid. In dit blok zal tevens uitgebreid worden stilgestaan bij de juridische en financiële merites van onverantwoorde dividenduitkeringen (2:216 BW). Het tweede blok gaat in op de aansprakelijkheid van bestuurders in faillissement, waarbij de financieel-juridische beoordeling van de schending van administratie- en publicatieplicht centraal zal staan. Het derde blok sluit af met externe aansprakelijkheid van bestuurders op grond van onrechtmatige daad waarbij de diverse aansprakelijkheidsgronden worden onderbouwd met (financiële) voorbeelden uit de praktijk.

Na deze cursus hebt u een gedegen begrip van het juridisch kader van bestuurdersaansprakelijkheid en op welke wijze dit kader met financiële criteria kan worden onderbouwd.

Programma

Programma

09.00 – 09.30 uur      Ontvangst met koffie/thee en tekenen presentielijst
09.30 – 11.30 uur      Interne aansprakelijkheid van bestuurders (art. 2:9 BW) en de financiële criteria bij onverantwoorde dividenduitkeringen (art. 2:216 BW)

11.30 – 11.45 uur      Pauze
11.45 – 12.45 uur      Aansprakelijkheid van bestuurders in faillissement en de financiële criteria bij schending van de administratie en publicatieplicht (art. 2:138/248 BW)
12.45 – 13.30 uur      Lunch
13.30 – 14.30 uur      Aansprakelijkheid van bestuurders in faillissement en de financiële criteria bij schending van de administratie en publicatieplicht (vervolg)

14.30 – 15.00 uur      Externe aansprakelijkheid van bestuurders (art. 6:162) en de financiële criteria bij Beklamel-situaties en verhaalsfrustratie
15.00 – 15.15 uur      Pauze
15.15 – 16.45 uur      Externe aansprakelijkheid van bestuurders (art. 6:162) en de financiële criteria bij Beklamel-situaties en verhaalsfrustratie (vervolg)

Sprekers

  • Mr. M.W.J. Ariëns

    advocaat-partner bij Köster Advocaten, gespecialiseerd in bestuurdersaansprakelijkheid en procesrecht en als docent verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam, LLM Legal en Lexlumen

  • Drs. J. van Dijk- Brouwer RA

    partner bij Hermes Advisory, forensisch accountant, gespecialiseerd in (faillissements)fraude en bestuurdersaansprakelijkheid en als docente verbonden aan het CPO, de SSR en de Grotius Academie; tevens hoofddocent Beroepsopleiding Advocaten

Reviews over cursussen van CPO

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling