console.warn && console.warn("[GTM4WP] Google Tag Manager container code placement set to OFF !!!"); console.warn && console.warn("[GTM4WP] Data layer codes are active but GTM container must be loaded using custom coding !!!");
KiesUwCursus
€ 1.105,00 (excl. btw)
Home Cursussen Beleidsbemiddeling

Beleidsbemiddeling

Info

Wil je het fijne weten van beleidsbemiddeling, bijvoorbeeld omdat je een beleidsbemiddelaar wilt inzetten bij een bestuurlijk conflict? Of denk je erover om zelf beleidsbemiddelaar te worden en onze unieke zesdaagse opleiding te gaan volgen? Dan is deze tweedaagse cursus een prima introductie tot het vak.

Concreet gaat het bij beleidsbemiddeling om het vlot trekken van complexe situaties waar altijd een of meer overheden bij betrokken zijn. Complex betekent hier dat er allerlei verschillende factoren van invloed zijn, wat het probleem enorm ingewikkeld maakt. Er is misschien een grote groep stakeholders bij betrokken – vaak een mix van overheden, ondernemers en burgers – met elk een eigen achterban. Er kan onenigheid zijn over wat het probleem precies is of over wie er verantwoordelijk is. Of er ontstaat een felle discussie over de effecten van een (beleids)maatregel.

Beleidsbemiddeling heeft vooral zin wanneer de botsende partijen van elkaar afhankelijk zijn om de problemen op te lossen. Ze moeten wel toekomstgericht willen denken, verdere escalatie willen voorkomen en er samen écht uit willen komen. Meestal zijn dit trajecten van drie maanden tot een jaar, waarbij de beleidsbemiddelaar een actieve rol vervult: een professional met verstand van de inhoud, die wordt ingezet als onafhankelijk voorzitter, procesbegeleider of facilitator.

Als er sprake is van machtsverschillen, zoals bij conflicten met de overheid, is een beleidsbemiddelaar vaak een succesvolle hulp gebleken. De overheid heeft formeel de macht om beslissingen te nemen en daarom is het echt heel belangrijk om meteen duidelijke bestuurlijke kaders te stellen. Daarnaast verdient communicatie naar buiten toe speciale aandacht, omdat iedere partij een hele achterban kan hebben die je mee moet krijgen. En vergeet ook de media en de politiek niet, die kijken altijd mee!

Beleidsmiddeling wordt onder meer gevolgd door:

  • beleidsmedewerkers, van diverse vakgebieden
  • onafhankelijke professionals, als advocaten, accountants en notarissen
  • mediators die zelf beleidsbemiddelaar willen worden
  • bestuurders die te maken kunnen krijgen met gecompliceerde besluitvormingsprocessen
Persoon

Sprekers

  • De heer F. Spekreijse (Frans)

    Frans Spekreijse was burgemeester van de Gemeente Lochem en de gemeente Wieringermeer, is gecertificeerd mediator (sinds 2005), coach (sinds 2010) en onderwijsspecialist (sinds 1976).

  • De heer A. Kramer (Aik)

    Mr. Aik Kramer is beleidsbemiddelaar en trainer. In die hoedanigheid werkt hij voor gemeenten, andere overheden en maatschappelijke organisaties, bijvoorbeeld op het terrein van ruimtelijke ordening en in het sociaal domein. Daarnaast is hij adviseur voor het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij is auteur van ‘Beleidsbemiddeling, een praktische oplossing voor maatschappelijke conflicten’ (Sdu).

Review

Reviews over cursussen van Merlijn groep

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling