KiesUwCursus
Home Cursussen Belastingrecht voor de familierechtadvocaat (e-learning)

Belastingrecht voor de familierechtadvocaat (e-learning)

Deze cursus is herzien per oktober 2023 (incl. jurisprudentie)

Het fiscale recht raakt steeds meer geïncorporeerd in het familierecht. Het familierecht, en dan ook nog eens het echtscheidingsrecht in het bijzonder, loopt steeds meer tegen fiscale vraagstukken aan en cliënten verwachten van advocaten ook steeds meer fiscale duiding voor het maken van de voor hen optimale keuzes, of dit nu in een mediation is of in een procedure. Hier zit ook de toegevoegde waarde van een familierechtadvocaat. Op alle gebieden met familierechtelijke raakvlakken weet de gespecialiseerde familierechtadvocaat het meeste. Echter, de meeste familierechtadvocaten zijn civilisten en geen fiscalisten. Deze praktisch ingerichte cursus beoogt u fiscale bagage mee te geven.

Deze cursus bestaat uit de volgende vier blokken:

 • Blok A Enige fiscale begrippen en beginselen
 • Blok B Enige fiscale consequenties van de vermogensrechtelijke afwikkeling van een (echt)scheiding
 • Blok C Huwelijkse voorwaarden
 • Blok D Alimentatie

In Blok A wordt uitgebreid aandacht besteed aan fiscale begrippen als fiscaal partnerschap, toeslagpartner en heffingskortingen. Daarnaast wordt stilgestaan bij de aanslagregeling in het kader van de Wet inkomstenbelasting 2001.

In Blok B en Blok C bespreken de docenten de belangrijkste fiscale consequenties van de vermogensrechtelijke afwikkeling van een (echt)scheiding en in Blok D fiscaliteit en alimentatie.

Leerdoelen

Na het doorlopen van deze juridische nascholing:

 • weet u meer over de fiscale gevolgen van keuzes op het gebied van samenwonen, huwen onder verschillende huwelijksvermogensrechtelijke regimes en scheiden;
 • weet u meer over de fiscale gevolgen en mogelijkheden voor alimentatie;
 • bent u alert op de valkuilen die binnen het fiscale familierecht volop aanwezig zijn.

Programma

De eLearning van JurisDidact is geen webinar. Bij een live webinar dient u in te loggen op het aanvangstijdstip van de webinar. Bij JurisDidact kunt u 24/7 inloggen op de eLearning, wanneer u het schikt. Bij eLearning bent u dus niet gebonden aan tijd en plaats. U kunt altijd gebruikmaken van de online omgeving (cursussen worden actueel gehouden).

Docent(en)

 • Mr. Ronald Eskes

  Mr. Ronald Eskes is senior rechter bij Rechtbank Gelderland. Hij combineert daar belastingrecht en familierecht. Hij is docent bij SSR, het opleidingsinstituut van de rechtspraak, en schrijft annotaties voor het Belastingblad.

 • Mr. Ivo Pieters

  Mr. Ivo Pieters richt zich op de personen- en familierechtpraktijk. Ook is hij gespecialiseerd in adoptie- en afstammingszaken en doet hij veel jeugdrechtzaken. Hij is docent aan diverse opleidingsinstituten, en heeft als medewerker van een aantal vaktijdschriften een groot aantal publicaties – waaronder kronieken – over familie- en jeugdrecht op zijn naam staan. Daarnaast is hij (kinder)rechter-plaatsvervanger in de Rechtbank Rotterdam.

Reviews over cursussen van JurisDidact

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling