console.warn && console.warn("[GTM4WP] Google Tag Manager container code placement set to OFF !!!"); console.warn && console.warn("[GTM4WP] Data layer codes are active but GTM container must be loaded using custom coding !!!");
KiesUwCursus
Home Cursussen Basistraining Harvard onderhandelen voor juristen

Basistraining Harvard onderhandelen voor juristen

Info

Effectief onderhandelen voor de juridische praktijk

Als juridisch professional wil je effectief kunnen onderhandelen. Met deze training leer je hoe je succesvol onderhandelt, voor jezelf en voor je cliënt. Deze training is uitermate geschikt voor iedereen die regelmatig in een juridische context onderhandelt: van belangenbehartigers tot advocaten en van overheidsjuristen tot rechtsbijstandverleners. Het geeft je eigen ontwikkeling een stevige impuls.

Heb ik voldoende bereikt? Had ik niet beter een andere tactiek kunnen volgen? Is het resultaat nog wel dat waar het mijn cliënt om ging? Iedere onderhandelaar kent deze twijfels. De Harvard-onderhandelingsmethode is wetenschappelijk gefundeerd en inmiddels zeer bekend en gewaardeerd. Enerzijds omdat zij de klassieke methode van ‘gaan voor de maximale winst’ ter discussie stelt, anderzijds omdat het een goed alternatief is dat zijn waarde voor de juridische praktijk inmiddels ruimschoots heeft bewezen.

Wat is de doelgroep?

Deze training is uitermate geschikt voor iedereen die regelmatig in een juridische context onderhandelt: van belangenbehartigers tot advocaten en van overheidsjuristen tot rechtsbijstandverleners.

Wat is de cursusvorm?

Deze basistraining bestaat uit twee bijeenkomst van ieder een dag.

Wie zijn de docenten?

Jacqueline Spierdijk
Linda Reijerkerk

Wat leer je tijdens de basistraining Harvard onderhandelen voor juristen?

Na afloop van deze cursus:

 • kun je, dankzij oefening en feedback, onderhandelingsgesprekken voeren volgens de Harvard-methode;
 • heb je inzicht de wijze waarop je tot nu toe hebt onderhandeld. Is deze wel altijd voldoende adequaat, schieten mijn cliënten er eigenlijk wel voldoende mee op, wanneer wel en wanneer niet?;
 • kun je in je eigen praktijk een bewuste keuze maken tussen de klassieke methode of een insteek ‘à la Harvard’.

Wat ontvang je na afronding van de basistraining Harvard onderhandelen voor juristen?

Na afronding ontvang je:

 • 12 NJ PO-punten. Deze cursus is door de NOvA en Mfn erkend als PE-cursus;
 • een certificaat.
Programma"

Programma

Inhoud

 • Bespreking van de Harvard-methode.
 • Gericht oefenen op de belangrijkste elementen van deze methode.
 • Terugkoppeling naar de praktijk van de deelnemers.
 • Oefenen met de vraag “Welke spelregels wil ik en hoe zorg ik dat de ander mijn spel speelt?”.
 • Communicatieoefeningen gericht op vragen als “Hoe krijg ik iemand aan de onderhandelingstafel, hoe creëer ik een sfeer van vertrouwen, hoe maak ik van nee-zeggers ja-zeggers, hoe krijg ik wat ik nodig heb en houd ik tegelijkertijd de relatie met de andere partij in stand?”.
 • Aangrijpen en creëren van momenten om geschillen door middel van overleg op te lossen – ook als een procedure aanhangig gemaakt is.
 • Leren beïnvloeden van schikkingsmogelijkheden in zittingssituaties.
 • Analyse van onderhandelen.
 • Werkwijze

  Deze training sluit volledig aan op de praktijk. Je gaat met vakgenoten samen concreet aan de slag. Want leren doe je het beste met en van elkaar. Je krijgt daarbij ondersteuning van onze topdocenten.

  Materiaal

  Het cursusmateriaal bestaat onder andere uit het boek Excellent onderhandelen van Roger Fisher, William Ury en Bruce Patton. Deze wordt voor aanvang van de cursus aan je toegezonden i.v.m. voorbereidingen voorafgaand aan de cursus.

Persoon

Sprekers

 • mevr. mr. J. Spierdijk

  Zeer ervaren mediator in conflicten tussen ondernemingen en overheden. Als trainer specialiseer ik mij in communicatievaardigheden in en rondom het recht. Ik geef trainingen aan rechters en advocaten over conflictdiagnose, ethiek, mediation, en nieuwe zaaksbehandeling in het bestuursrecht. Daarnaast begeleid ik diverse opdrachtgevers in de-escalerend schrijven, onderhandelen, en optreden ter zitting.

 • mevr. mr. drs. L.J. Reijerkerk

  Linda Reijerkerk is directeur en opleider van het Centrum voor Conflicthantering (CvC), sinds 1993 het Nederlandse opleidingsinstituut op het gebied van Mediation en Conflicthantering. Linda heeft al veel professionals ingewijd in de geheimen van Harvard Onderhandelen en belangen georiënteerd onderhandelen. Gedurende haar gehele arbeidzame leven heeft Linda trainingen ontwikkeld en gegeven: eerst als internationaal consultant op alle continenten. De laatste 15 jaar als inleider en trainer voor mensen die nieuwsgierig zijn naar Mediation of zelf mediator willen worden. In 2001 heeft zij tevens de opleiding tot professioneel coach afgerond. "In beweging brengen" is het credo van Linda Reijerkerk. Dat doet zij als onderhandelaar en mediator wanneer zij vastzittende onderhandelingsprocessen en conflicten tegenkomt en partijen naar een oplossing weet te begeleiden. Of zij brengt - als coach - managers in beweging die hun persoonlijke effectiviteit willen vergroten.

Maps

Editie(s)

Review

Reviews over cursussen van OSR Juridische Opleidingen

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling