KiesUwCursus
Home Cursussen Basistraining Harvard onderhandelen voor juristen

Basistraining Harvard onderhandelen voor juristen

Effectief onderhandelen voor de juridische praktijk

Als juridisch professional wil je zo effectief mogelijk onderhandelen. In deze training leer je de juiste onderhandelingstechnieken en communicatievaardigheden om succesvol te onderhandelen, voor jezelf en voor je cliënt. Deze training is uitermate geschikt voor iedereen die regelmatig in een juridische context onderhandelt: van belangenbehartigers tot advocaten en van overheidsjuristen tot rechtsbijstandverleners. De belangrijkste principes van het Harvard onderhandelen worden gepresenteerd en door de deelnemers vertaald naar eigen ervaringen en praktijksituaties door middel van interactieve oefeningen.

Heb je nog niet zo veel ervaring met onderhandelen, of zoek je die extra impuls om voor de juiste oplossing te gaan, dan is deze training Harvard onderhandelen perfect voor jouw persoonlijke ontwikkeling.

Wat is Harvard onderhandelen?

De Harvard-methode van onderhandelen wordt wereldwijd beschouwd als de meest effectieve onderhandelmethode en wordt veel gebruikt bij geschilbeslechting. Bij de Harvard methode ga je ervan uit dat door je te concentreren op de achterliggende belangen van de partijen en het ‘spelen van de bal in plaats van de man’, het optimale onderhandelingsresultaat wordt bereikt.
Heb ik voldoende bereikt? Had ik niet beter een andere tactiek kunnen volgen? Is het resultaat nog wel dat waar het mijn cliënt om ging? Iedere onderhandelaar kent deze twijfels. De Harvard-onderhandelingsmethode is wetenschappelijk gefundeerd en inmiddels zeer bekend en gewaardeerd. Enerzijds omdat zij de klassieke methode van ‘gaan voor de maximale winst’ ter discussie stelt, anderzijds omdat het een goed alternatief is dat zijn waarde voor de juridische praktijk inmiddels ruimschoots heeft bewezen.
De Harvard onderhandel methode is een methode voor principieel onderhandelen. De nadruk van deze methode ligt op het vinden van gemeenschappelijke belangen, het bedenken van oplossingen die een win/win-situatie opleveren, met toetsing aan redelijke, objectieve normen.

Wat is de doelgroep?

Deze training is uitermate geschikt voor iedereen die regelmatig in een juridische context onderhandelt: van belangenbehartigers tot advocaten en van overheidsjuristen tot rechtsbijstandverleners.

Wat is de cursusvorm?

Deze basistraining bestaat uit twee bijeenkomst van ieder een dag.

Wie zijn de docenten?

Linda Reijerkerk

Wat leer je tijdens de basistraining Harvard onderhandelen voor juristen?

Na afloop van deze cursus:

 • kun je, dankzij oefening en feedback, onderhandelingsgesprekken voeren volgens de Harvard-methode;
 • heb je inzicht de wijze waarop je tot nu toe hebt onderhandeld. Is deze wel altijd voldoende adequaat, schieten mijn cliënten er eigenlijk wel voldoende mee op, wanneer wel en wanneer niet?;
 • kun je in je eigen praktijk een bewuste keuze maken tussen de klassieke methode of een insteek ‘à la Harvard’.

Wat ontvang je na afronding van de basistraining Harvard onderhandelen voor juristen?

Na afronding ontvang je:

 • 12 NJ PO-punten. Deze cursus is door de NOvA en Mfn erkend als PE-cursus;
 • een certificaat.

Programma

Inhoud

 

  • Bespreking van de Harvard-methode.

 

  • Gericht oefenen op de belangrijkste elementen van deze methode.

 

  • Terugkoppeling naar de praktijk van de deelnemers.

 

  • Oefenen met de vraag “Welke spelregels wil ik en hoe zorg ik dat de ander mijn spel speelt?”.

 

  • Communicatieoefeningen gericht op vragen als “Hoe krijg ik iemand aan de onderhandelingstafel, hoe creëer ik een sfeer van vertrouwen, hoe maak ik van nee-zeggers ja-zeggers, hoe krijg ik wat ik nodig heb en houd ik tegelijkertijd de relatie met de andere partij in stand?”.

 

  • Aangrijpen en creëren van momenten om geschillen door middel van overleg op te lossen – ook als een procedure aanhangig gemaakt is.

 

  • Leren beïnvloeden van schikkingsmogelijkheden in zittingssituaties.

 

  • Analyse van onderhandelen.

 

Werkwijze

Deze training sluit volledig aan op de praktijk. Je gaat met vakgenoten samen concreet aan de slag. Want leren doe je het beste met en van elkaar. Je krijgt daarbij ondersteuning van onze topdocenten.

Materiaal

Het cursusmateriaal bestaat onder andere uit het boek Excellent onderhandelen van Roger Fisher, William Ury en Bruce Patton. Deze wordt voor aanvang van de cursus aan je toegezonden i.v.m. voorbereidingen voorafgaand aan de cursus.

Sprekers

 • Mirjam Duyser

  Mirjam Duyser is NMI - MfN Register mediator en rechtbankmediator voor verschillende rechtbanken en gerechtshoven. Zij werkt sinds 2003 als mediator en heeft zich sindsdien doorlopend ontwikkeld in diverse stijlen van conflicthantering. Mirjam is voorzitter van de commissie Regelgeving van het NMI en heeft in die hoedanigheid de Gedragsregels voor mediators mogen vormgeven. Zij is tevens trainer bij het Centrum voor Conflicthantering en OSR Juridische Opleidingen. Mirjam heeft een brede en gedegen achtergrond als advocaat. Zij kent de juridische wereld en heeft daar goede contacten. Dit helpt bij het inschatten van kansen en risico's in procedures en bij het toetsen van de houdbaarheid van oplossingen.

 • Linda Reijerkerk

  Linda Reijerkerk is directeur en opleider van het Centrum voor Conflicthantering (CvC), sinds 1993 het Nederlandse opleidingsinstituut op het gebied van Mediation en Conflicthantering. Linda heeft al veel professionals ingewijd in de geheimen van Harvard Onderhandelen en belangen georiënteerd onderhandelen. Gedurende haar gehele arbeidzame leven heeft Linda trainingen ontwikkeld en gegeven: eerst als internationaal consultant op alle continenten. De laatste 15 jaar als inleider en trainer voor mensen die nieuwsgierig zijn naar Mediation of zelf mediator willen worden. In 2001 heeft zij tevens de opleiding tot professioneel coach afgerond. "In beweging brengen" is het credo van Linda Reijerkerk. Dat doet zij als onderhandelaar en mediator wanneer zij vastzittende onderhandelingsprocessen en conflicten tegenkomt en partijen naar een oplossing weet te begeleiden. Of zij brengt - als coach - managers in beweging die hun persoonlijke effectiviteit willen vergroten.

Editie(s)

Plan route
Plan route

Reviews over cursussen van OSR Juridische Opleidingen

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling