console.warn && console.warn("[GTM4WP] Google Tag Manager container code placement set to OFF !!!"); console.warn && console.warn("[GTM4WP] Data layer codes are active but GTM container must be loaded using custom coding !!!");
KiesUwCursus
Home Cursussen Basisopleiding Personen- en Familierecht

Basisopleiding Personen- en Familierecht

Info

De basis van het personen- en familierecht

Als advocaat of advocaat-stagiair wil je op de hoogte zijn de basisbeginselen van het personen- en familierecht. Met veel aandacht voor de actualiteit en toegesneden op de juridische praktijk ben je na afloop van deze opleiding helemaal up-to-date.

De Raad voor Rechtsbijstand stelt een basisopleiding personen- en familierecht verplicht voor personen- en familierechtadvocaten die zich willen inschrijven voor toevoegingen. Met de Basisopleiding Personen- en familierecht van OSR voldoe je aan deze eis.

De opleiding bestaat uit vijf lesdagen die in totaal 26 PO NOvA-punten opleveren.
In de basisopleiding worden de onderwerpen op interactieve en praktische wijze op basisniveau aangestipt.

Wat is de doelgroep?

De compacte basisopleiding personen- en familierecht is met name geschikt voor advocaat-stagiairs en advocaten die snel en efficiënt de belangrijkste basisbeginselen willen leren. Deze basisopleiding is daarnaast geschikt voor advocaten die herintreden of zich op het rechtsgebied van personen- en familierecht willen begeven.

Wat is de cursusvorm?

Deze basisopleiding bestaat uit vijf bijeenkomsten van een dag. De tijdsinvestering in de bijeenkomsten is 26 uur.

Wie zijn de docenten?

Deze opleiding wordt verzorgd door:
Anette van Riemsdijk
Margot Burger
Agnes van Wieren

Wat leer je tijdens de basisopleiding personen- en familierecht?

Na afloop van deze basisopleiding:

 • ken je de basisbeginselen van het personen- en familierecht;
 • kun je deze kennis toepassen in je eigen praktijk.

Wat ontvang je na afronding van de basisopleiding personen- en familierecht?

 • 26 NOvA PO-punten
 • 26 MfN-punten
 • Een certificaat.

Raad voor Rechtsbijstand

Raad voor Rechtsbijstand

Na afloop van deze basisopleiding voldoe je aan het opleidingsvereiste van de Raad voor Rechtsbijstand (RvR) om op toevoegbasis personen- en familierecht zaken te kunnen behandelen.

Programma"

Programma

Inhoud

 • Dag 1: Echtscheidings(proces)recht, inclusief intakefase
 • Dag 2: Huwelijksvermogensrecht, inclusief financiering nieuwe woning
 • Dag 3: Combidag Huwelijksvermogensrecht en Alimentatierekenen
 • Dag 4: Alimentatierekenen
 • Dag 5: Overige onderwerpen: Pensioenverevening, Internationaal privaatrecht (IPR) in de familierechtpraktijk, Gedragscode (inclusief mediation), Verhouding tot de gemeente (bijstandsverhaal, urgentieverklaring), Financiële kant, Toevoegkant.

Werkwijze

Deze opleiding sluit volledig aan op de praktijk. De docenten behandelen actuele ontwikkelingen en casus en bieden ruimte voor interactie met vakgenoten. Zo leer je met en van elkaar. Je krijgt daarbij ondersteuning van onze topdocenten.

Materiaal

Voorafgaand aan de elke bijeenkomst ontvang je van ons het (digitale) studiemateriaal.

Persoon

Sprekers

 • mevr. mr. A.R. van Wieren

  Agnes van Wieren is afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen en inmiddels meer dan 25 jaar advocaat. Zij heeft zich al in een vroeg stadium gespecialiseerd in het Personen- en Familierecht. Vanaf 1994 is zij werkzaam bij BANNING. Agnes houdt zich vooral bezig met meer complexe (echt)scheidingen en (echt)scheidingen waar ondernemers bij betrokken zijn. Zij treedt niet alleen op als advocaat maar ook als mediator en wordt regelmatig gevraagd om een (bindend) advies te geven in complexe zaken op het gebied van het familierecht. Voorts treedt zij regelmatig op als adviseur in overlegscheidingen (collaborative divorce). Zij doceert veel op het gebied van alles wat te maken heeft met alimentatievraagstukken, waaronder het ‘lezen’ van de jaarrekening. Agnes is partner bij BANNING.

 • mevr. mr. A.M. van Riemsdijk

  Annette van Riemsdijk heeft zich gespecialiseerd in ADR in het bijzonder in mediation. Zij treedt voorts op als bindend adviseur en ad hoc arbiter. In haar werk als mediator combineert zij haar juridische en gedragswetenschappelijke kennis en vaardigheden. van Riemsdijk tracht mensen op alle bovengenoemde aspecten bij te staan, waarbij zij niet alleen aandacht heeft voor de menselijke, financiële en zakelijke en juridische aspecten van de scheidende partner(s) maar ook van eventuele kinderen. Annette heeft op het gebied van mediation op velerlei wijze een belangrijke (pioniers)rol gespeeld in Nederland en daarbuiten. Niet alleen startte zij als eerste een multidisciplinair kantoor maar stond zij ook aan de wieg van het nationaal en internationaal certificeringschema van respectievelijk het NMI (thans MfN) en IMI. Zij is tevens één van de grondleggers van nalatenschapsmediation in Nederland. (Zie haar boek "Voortleven, het hoe en waarom van nalatenschapsmediation. Maklu 2014.)

 • mevr. mr. M.E. Burger RFEA

  Margot Burger is MfN-registermediator en Register Financieel Echtscheidingsadviseur en werkzaam als senior adviseur expertisecentrum Scheidingsexpert Nederland B.V. te Heerhugowaard. Naast haar werkzaamheden als senior adviseur Expertisecentrum is zij tevens raadsheer-plaatsvervanger bij het gerechtshof Amsterdam en doceert zij voor diverse opleiders.

Maps

Editie(s)

Review

Reviews over cursussen van OSR Juridische Opleidingen

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling