KiesUwCursus
Home Cursussen Basiscursus verzekeringsrecht

Basiscursus verzekeringsrecht

Basis verzekeringsrecht en polisrecht

Als beginnend juridisch professional op het terrein van aansprakelijkheid en verzekering wil je op de hoogte zijn van regelgeving en actuele thema’s in het verzekeringsrecht. Met deze opleiding ben je helemaal up-to-date.

Tijdens deze cursus worden de belangrijkste materiële aandachtspunten met je doorgenomen, aan de hand van titel 7:17 BW (Verzekering). De docenten maken steeds een praktische vertaling naar jouw praktijk aan de hand van diverse casus. Er is aandacht voor tactiek en strategie bij de behandeling van jouw zaken.

Of je nu uitsluitend verzekeringskwesties behandelt of dat je je incidenteel over een verzekeringspolis buigt om na te gaan of die een deel van de schade dekt waarvoor een derde aansprakelijk is: basale kennis van het polisrecht is van groot belang. Dé kernvraag bij verzekeringskwesties is immers of een voorval is gedekt onder een polis. Daartoe moet je weten hoe verzekeringen tot stand komen, hoe polisvoorwaarden moeten worden uitgelegd, welke schade onder een polis gedekt is en of er redenen of gronden zijn die de toepasselijkheid van de verzekering in de weg staan.

Op dag één van deze cursus gaan we uitvoerig in op deze elementen, aan de hand van korte casusposities. Op dag twee gaat de aandacht uit naar de verplichtingen bij verwezenlijking van schade en voor fraude. ’s Middags pakken twee advocaten een aantal veel voorkomende thema’s bij de kop en werken deze op praktische wijze nader met je uit. Zij gaan in op cauasaliteit en op het onderscheid tussen een schade- en een sommenverzekering. De levensverzekering komt in deze opleiding niet aan bod.

Wat is de doelgroep?

Ben je advocaat, bedrijfsjurist, jurist-schadebehandelaar bij een rechtsbijstand of WA-verzekeraar, volmachtbedrijf, assurantiebeursmakelaar, assurantietussenpersoon of een andere beginnend professional op het terrein van aansprakelijkheid en verzekering? Ben je bijvoorbeeld werkzaam bij de overheid, HR-afdeling en ben jij de persoon die zich bezighoudt met de verzekeringskwesties, dan legt deze cursus voor jou een stevige basis.

Wat is de cursusvorm?

Deze basiscursus bestaat uit twee bijeenkomsten van elk één dag.

Wie is/zijn de docent(en)?

Mop van der Velde – van Tiggelen
Melanie van Ardenne-Dick
Harry Blok
Erik-Jan Wervelman

De docenten hanteren actuele casuïstiek en doceren met aanstekelijk enthousiasme. Ook bieden ze voldoende ruimte voor interactie.

Wat leer je tijdens de Basiscursus verzekeringsrecht?

Na afloop van deze cursus beschik je over de noodzakelijke basiskennis om een verzekeringszaak namens verzekeraar of verzekerde te behandelen.

Wat ontvang je na afronding van de Basiscursus verzekeringsrecht?

 • 12 PO-punten. Deze cursus is door de NOvA erkend als PE-cursus;
 • bewijs van deelname.

Programma

Inhoud


Dag 1

 • Inleiding: een schets van de verzekeringsovereenkomst
 • Totstandkoming
 • Verzwijging
 • Eigen schuld (opzet, roekeloosheid, merkelijke schuld)
 • Algemene voorwaarden en verzekering
 • SamenloopDag 2

 • Verplichtingen bij schade: bereddingsplicht, medewerkingsplicht en de Obliegenheit, met aandacht voor de bewijsrechtelijke verhoudingen bij een en ander
 • Fraude
 • Directe actie
 • Causaliteit
 • Uitleg verzekeringsvoorwaarden
 • Onderscheid schade- en sommenverzekering.


Werkwijze


Deze cursus sluit volledig aan op de praktijk. We behandelen de basis van het verzekeringsrecht en actuele ontwikkelingen. Je gaat met vakgenoten concreet aan de slag met casusposities en gemeenschappelijke bespreking daarvan. Want leren doe je het beste met en van elkaar. Je krijgt daarbij ondersteuning van onze topdocenten.

Materiaal


Je ontvangt een digitale reader als naslagwerk.

Sprekers

 • Mop van Tiggele – van der Velde

  Prof. Mop van Tiggele heeft na haar studie negen jaar als senior-gerechtssecretaris bij de Rechtbank Rotterdam gewerkt, waarna zij als juridisch adviseur bij Allianz Nederland in het verzekeringsrecht terecht is gekomen. Van 2004-2008 heeft zij aan de EUR onderzoek gedaan naar 'Bewijsrechtelijke verhoudingen in het verzekeringsrecht', waarna zij - in 2008 - benoemd is tot hoogleraar. Van Tiggele is raadsheer-plaatsvervanger bij het Hof Arnhem-Leeuwarden en (hoofd)redacteur voor AV&S en T&C Verzekeringsrecht.

 • Melanie van Ardenne – Dick

  Mr. M.M.R. (Mélanie) van Ardenne-Dick is werkzaam als senior juridisch adviseur bij de gemeente Rijswijk, verzekerings-, aansprakelijkheids- en algemeen contractenrecht behoren tot haar aandachtsgebied. Tot december 2022 was zij juridisch adviseur bij Aon, makelaar in verzekeringen. Hiervoor werkte zij als hoofd Bureau Kennis & Opleiding bij Van Traa Advocaten; als universitair docent bij het Verzekeringsinstituut van de Erasmus universiteit Rotterdam en bekleedde zij bij Delta Lloyd Schadeverzekering diverse functies (juridisch adviseur, directie-assistent en teamleider). Zij is vaste docent bij OSR Juridische Opleidingen en SSR Studiecentrum voor de Rechtspraktijk in Utrecht en geeft daarnaast regelmatig les op incidentele basis.

 • Erik-Jan Wervelman

  E.J. (Erik-Jan) Wervelman (1969) studeerde Nederlands recht aan de Universiteit van Utrecht. Sinds 1995 is hij als advocaat gespecialiseerd in het aansprakelijkheids-, verzekerings-, en gezondheidsrecht. In 2004 promoveerde hij aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam op de particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering. Hij is nu werkzaam als advocaat bij VWW Advocaten-Mediation te Utrecht en als raadsheerplaatsvervanger bij het Gerechtshof te ’s Hertogenbosch

 • Harry Blok

  Harry Blok is een jurist pur sang. Hij studeerde rechten in Leiden en Göttingen (Duitsland). Al tijdens zijn studie heeft hij zich toegelegd op het aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht en de letselschade. Zijn motto is: ‘Vasthoudend waar nodig, oplossingsgericht waar mogelijk en steeds met kennis van zaken'. Het recht biedt de mogelijkheid een doorbraak te forceren in discussies over de aansprakelijkheid en het al dan niet bestaan van verzekeringsdekking. Daarmee kan het een betere wereld een beetje dichterbij brengen.

Editie(s)

Plan route
Plan route

Reviews over cursussen van OSR Juridische Opleidingen

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling