KiesUwCursus
Home Cursussen Basiscursus Personenschade en sociale zekerheid

Basiscursus Personenschade en sociale zekerheid

Sociale zekerheidswetten in middelzware personenschadezaken

In deze basiscursus krijg je de theorie uitgelegd van de belangrijkste sociale zekerheidswetten die van toepassing zijn bij de behandeling van middelzware personenschadezaken. Daarbij moet je denken aan de volgende wetten: de Ziektewet (ZW), de Toeslagenwet (TW), aanvullingen cao, Wet Uitbreiding Loondoor-Betalingsverplichting bij Ziekte (Wulbz), de Wet Verbetering Poortwachter (Wvp), de Werkloosheidswet (WW) en de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Kennis van deze wetten geeft de mogelijkheid de regie in je zaak te verbeteren en scenario’s beter vast te stellen en daarnaar te handelen.

Wat is de doelgroep?

Deze cursus is interessant voor schadebehandelaren die middelzware personenschades behandelen:

 • Letselschade advocaten;
 • Belangenbehartigers;
 • Letselschade-experts en -schadebehandelaars bij aansprakelijkheids- of rechtsbijstandsverzekeraars, schaderegelings- of expertise-bureaus.

Deze cursus is uitermate geschikt voor deelnemers die de Leergang Personenschade Middelzwaar Letsel hebben doorlopen en voor de behandeling van de zaken nog aanvullende diepgang willen krijgen op het gebied van sociale zekerheidswetten. Deze cursus sluit volledig aan op de kennis en –praktijkervaring die nodig is voor de behandeling van middel tot zware personenschadezaken.

Voor schadebehandelaren die de Leergang Personenschade middelzwaar letsel niet hebben gevolgd, maar wel al minimaal 2 jaar ervaring in de behandeling van middelzware zaken, is deze cursus ook geschikt om te volgen.

Wat is de cursusvorm?

Deze basiscursus bestaat uit een bijeenkomst van een dagdeel.

Wie is de docent?

Vera Waaijenberg-Laumen

Wat leer je tijdens de basiscursus personenschade en sociale zekerheid?

Na afloop van deze cursus, kun je:

 • op hoofdlijnen uitleggen wat elke sociale zekerheidswet inhoudt;
 • uitleggen wanneer er recht is op bepaalde sociale zekerheidswetten en welke verplichtingen er uit deze wetten voortvloeien;
 • uitleggen hoe de ontwikkeling van de uitkeringen verloopt;
 • benoemen welke uitkeringen betrokkene in een zaak ontvangt en zie je welke aandachtspunten/vervolgstappen er nodig zijn voor de behandeling van de zaak;
 • de uitkeringsbeschikking interpreteren: Hoe ziet deze beschikking er uit, wat staat er nu echt en wat kun je doen?;
 • het geleerde over de sociale zekerheidswetten toepassen in praktijksituaties gericht op middelzware personenschadezaken.

Wat ontvang je na afronding van de basiscursus personenschade en sociale zekerheid?

Na afronding ontvang je:

 • een certificaat.

Programma

Programma

 • 09.30 – 11.00 uur: uitleg theorie sociale zekerheidswetten
 • 11.00 – 11.15 uur: pauze
 • 11.15 – 13.15 uur: vervolg theorie en praktijkgerichte casuïstiek

Werkvorm

Deze cursus geeft theorie met interactie, behandeld casuïstiek en praktijkvoorbeelden en praktijkvragen.

Voorkennis/voorbereiding: de docent verwacht dat je de theorie over de te behandelen sociale zekerheidswetten uit de Kleine gids hebt doorgenomen
Je ontvangt bij de cursus een presentatie en casuistiek.

Sprekers

 • mevr. X.I. Waaijenberg - Laumen

  Vera Laumen is vanaf 2001 werkzaam in het segment letselschade als rekenkundige. Vanaf 2010 is Vera mede-eigenaar van Laumen Expertise en sinds 2012 van Laumen Opleidingen. Bij diverse opleidingen treedt zij op als docent en inmiddels heeft zij ook eigen cursussen ontwikkeld en opgezet. Zij is docent LSA specialisatieopleiding (Grotius Academie), de specialisatieopleiding 'Bijstand aan EGZ-slachtoffers' (Willem Pompe Instituut voor Strafrechtswetenschappen), bij NIBE-SVV/NCOI Zwaar Letsel. Ook is zij co-auteur van het Handboek Personenschade (deel 2 -sectie 3080) sinds 2014. Vera is gecertificeerd Arbeidsdeskundige® (NVVA), en LRGD-Geregistreerd Gerechtelijk Deskundige®.

Editie(s)

Reviews over cursussen van OSR Juridische Opleidingen

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling