KiesUwCursus
Home Cursussen Basiscursus personenschade

Basiscursus personenschade

Voorbereiding op personenschadezaken

Wil je je gaan toeleggen op personenschade? Dan is deze vernieuwde basiscursus de ideale voorbereiding. Er wordt op praktische wijze aandacht besteed aan: de fases van aansprakelijkheid, schadeafwikkeling, de inzet van deskundigen zoals de medisch adviseur, de arbeidsdeskundige en de rekendeskundige en de bewijsmiddelen. Dit is de basis om de eerste stappen in de personenschadepraktijk te zetten.

Tijdens de vierde dag besteden we aandacht aan jouw onderhandelingsvaardigheden: een belangrijk onderdeel in de personenschadebehandeling. Door een introductie van het Harvard onderhandelen voor juristen krijg je onderhandelingshandvatten aangereikt. Je beheerst de basis om onderhandelingsgesprekken in personenschadezaken aan te gaan.

Met deze opleiding ben je goed voorbereid op de behandeling van zaken binnen de personenschade.

Wat is de doelgroep?

De cursus is bedoeld voor startende juridisch professionals in de personenschade, zoals letselschade advocaten, bedrijfsjuristen, belangenbehartigers, letselschade-experts en letselschadebehandelaars bij aansprakelijkheids- of rechtsbijstandsverzekeraars, schaderegelings- of expertisebureaus.

Wat is de cursusvorm?

Deze basiscursus bestaat uit vier praktijkgerichte bijeenkomsten, die plaatsvinden in 3,5 dag, een deel zelfstudie en een deel gericht op onderhandelingsvaardigheden.

Wie zijn de docenten?

Deze cursus wordt gegeven door:
Edwin Bosch
Eline Spijker
Irene Timmermans
Karen Zabel
Sander de Lang
Sadie Zwikker
Linda van Schoonhoven
Eveline Bouwman

Wat leer je tijdens de Basiscursus personenschade?

Na afloop van deze cursus:

 • beheers je de basis om de eerste stappen in de personenschadepraktijk optimaal te kunnen zetten;
 • ben je goed voorbereid op de behandeling van zaken in de personenschade.

Wat ontvang je na afronding van de Basiscursus personenschade?

 • 20POj en 2 POnj. Deze cursus is door de NOvA erkend als PE-cursus;
 • bewijs van deelname.

Programma

Inhoud


Dag 1: Aansprakelijkheid bij verkeersongevallen en arbeidsongevallen

Ochtend: verkeersaansprakelijkheid

 • artikel 6:162 BW
 • stelplicht en bewijslast
 • omkeringsregel
 • artikel 185 WVW
 • WAM
 • schuldloze derde
 • artikel 174 BWWerkwijze: inleidingen en casusbehandeling

Middag: aansprakelijkheid bij arbeidsongevallen

 • reikwijdte
 • zorgverplichting
 • stelplicht en bewijslast
 • verkeersongevallen en de werkgeverWerkwijze: inleidingen en casusbehandeling

Dag 2: Aanpak schaderegeling: van intake tot vaststellingsovereenkomst

 • aanpak van een zaak; van binnenkomst van de zaak tot en met de vaststellingsovereenkomst
 • bespreking schadepostenWerkwijze: casusbehandeling, inleiding, uitwisseling van kennis en ervaring

Dag 3: Deskundigen

 • werken met een (voorlopig) deskundigenbericht
 • rol en taak van de medisch adviseur
 • rekenkundige aspecten bij de schadeposten verlies arbeidsvermogen, huishoudelijke hulp.Dag 4: Onderhandelen in de personenschade

 • onderhandelen in de personenschade
 • onderhandelaar stelt zich probleemoplossend op
 • oplossingsgericht onderhandelen volgens de Harvard methodeWerkwijze: inleiding, casusbehandeling en rollenspel

Materiaal


Voorafgaand aan de eerste bijeenkomst ontvang je van ons het studiemateriaal via onze digitale leeromgeving.

Sprekers

 • Edwin Bosch

  Als advocaat heeft Edwin Bosch brede ervaring in het onderhandelen over en procederen in het civiel recht. Zijn specialisatie ligt in de behandeling van letsel- en overlijdensschade. Vanaf 2000 is hij werkzaam in de personenschade. Aanvankelijk als schadebehandelaar bij een schadeverzekeraar, sinds 2007 als advocaat. In 2011 maakte hij de overstap naar Vogelaar Bosch Spijer Advocaten, waar hij in per 1 januari 2014 partner werd. Hij heeft de specialisatieopleiding Personenschade aan de Grotius Academie met succes afgerond en is toegelaten tot de Vereniging van Letselschadeschade Advocaten (LSA) en tot de vereniging van Advocaten voor Slachtoffers van Personenschade (ASP). Edwin Bosch verzorgt geregeld opleidingen op het gebied van het aansprakelijkheidsrecht en personenschade voor andere advocaten, medewerkers van rechtsbijstandverzekeraars of juristen. Daarnaast publiceer hij ook regelmatig over het aansprakelijkheidsrecht en (vergoeding van) personenschade, onder meer annotaties in Jurisprudentie Aansprakelijkheid. In de afgelopen jaren heeft hij diverse slachtoffers en nabestaanden mogen bijstaan in zaken die landelijke bekendheid hebben gekregen.

 • Aurélie van Dijk

  Tijdens mijn studie heb ik stage gelopen bij een advocatenkantoor in Sydney waar ik kennis maakte met personenschade. Het menselijke aspect daarvan is mij blijven boeien. Mijn kracht is dat ik denk in oplossingen. Ik blijf de grenzen van het recht opzoeken. Het verdriet van cliënten kan ik niet wegnemen, maar gelukkig kan ik mij inzetten voor datgene waar het slachtoffer recht op heeft.

 • Eline Spijker

  Als letselschadeadvocaat, optredend voor slachtoffers, is mijn uitdaging om het persoonlijke verhaal van het slachtoffer te vertalen naar het juridische en vice versa. Door helder en stapsgewijs uitleg te geven aan alle betrokken partijen komt men op één lijn en kan er tot constructieve schadeafwikkeling worden gekomen op een manier die alle partijen past. In mijn docentschap breng ik deze werkwijze over aan andere letselschadeprofessionals. Zo draag ik bij aan een rechtvaardige behandeling van letselschadezaken over de gehele linie.

 • Sander de Lang

  Sinds 2005 heb ik besloten mij volledig toe te leggen op de letselschade praktijk bij SAP Advocaten. Om mijn nog verder te specialiseren heb ik in 2010 met goed gevolg de postacademische Grotius opleiding afgerond waarna ik mocht toetreden tot de LSA en de ASP. Ik heb bewust gekozen voor een kantoor dat uitsluitend werkt voor slachtoffers. Slachtoffers bevinden zich namelijk structureel in een zwakkere positie dan de aansprakelijke partij die veelal wordt vertegenwoordigd door diens verzekeraar. Daardoor voeren zij vaak een ongelijke strijd omdat de verzekeraar over meer kennis, ervaring en middelen beschikt om de eigen belangen te beschermen. Mijn expertise zet ik dan ook graag in om aan deze ongelijke strijd een einde te maken.

 • Sadie Zwikker

  Na enkele jaren als militair arts ervaring opgedaan te hebben in verschillende aspecten van de geneeskunde, werk ik inmiddels ruim 6 jaar als medisch adviseur waarbij ik zowel letselschadeclaims, arbeidsongeschiktheidsclaims, medische aansprakelijkheidsclaims als ongevallenclaims beoordeel. Ik hoop het plezier dat ik heb in zowel mijn werk als medisch adviseur als in het doceren over te kunnen brengen op de cursisten, met een vruchtbare bijeenkomst tot gevolg.

 • Karen Zabel

  Na de opleiding bedrijfsadministratie aan de Hoge Hotelschool Maastricht en master bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam is mijn interesse voor financiële analyses een feit. Bij Letselschade.com heb ik mij verder gespecialiseerd in bedrijfseconomische analyses en het opstellen van berekeningen op grond van artikel 6:107 BW en 6:108 BW. Het vaststellen van de (financiële) gevolgen na een ingrijpende situatie en daarnaast het contact en de betrokkenheid met letselschadeslachtoffers maakt dit werk uitermate boeiend.

 • Linda van Schoonhoven

  Ik ben in 2001 afgestudeerd aan de Katholieke Radboud Universiteit Nijmegen. Ik ben sinds begin 2002 advocaat en ben mij direct gaan specialiseren als letselschade-advocaat. Ik heb eerst 9 jaar gewerkt bij SAP Advocaten te Amersfoort en ben eind 2010 mijn eigen kantoor Boer & Van Schoonhoven advocaten te Heerde gestart. Ik treed uitsluitend op voor slachtoffers van verkeersongevallen, medische fouten, bedrijfsongevallen en andere ongevallen. Mijn aanpak van een zaak is altijd pragmatisch; is er nog overleg mogelijk met de wederpartij, welk bewijs is nodig en hoe wordt dat verkregen, welk financieel belang vertegenwoordigt de vordering en wat is haalbaar. Eén van mijn expertises is het maken van schadeberekeningen. Echter, als er geprocedeerd moet worden dan doe ik dat en daar heb ik inmiddels de nodige ervaring mee opgedaan. Ik ben lid van de Vereniging van Letselschade advocaten (LSA), de Vereniging van Advocaten voor slachtoffers van Personenschade (ASP) en lid van de Werkgroep Artsen en Advocaten (WAA).

 • Eveline Bouwman

  Eveline houdt van de positieve insteek als trainer. Ze heeft veel kennis over de Harvard methode en past deze graag toe binnen de Personenschade.

Editie(s)

Plan route
Plan route

Reviews over cursussen van OSR Juridische Opleidingen

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling