Het omgevingsplan wordt een allesomvattend juridisch kader voor de fysieke leefomgeving in gemeenten. Hierin worden juridisch bindende regels en toetsingskaders en waarden opgenomen die al dan niet direct bindend zijn.
Naast nieuwe regels ten aanzien van de fysieke leefomgeving moeten bestaande juridische regelingen (verordeningen, bestemmingsplanregels en beleidsregels) op dit terrein worden heroverwogen en een plek krijgen in het omgevingsplan. Dit alles moet zijn afgestemd op de werkwijze die de gemeente wil hanteren ten aanzien van verschillende activiteiten.
Inhoud en resultaat
Tijdens de cursus krijgt u de basiszaken mee over het omgevingsplan. Wat zijn de verschillen met het bestemmingsplan? Welke regels vinden hierin hun plaats? Hoe is de inhoudsopgave en structuur van het omgevingsplan? Hoe is de relatie met de omgevingsvisie en programma’s? En hoe wordt de bestuurlijke afwegingsruimte vastgelegd in het omgevingsplan? Maar ook wordt u meegenomen in het proces: hoe komt u met uw bestaande regels en verordeningen tot een nieuw omgevingsplan. Welk stappenplan moet u daarbij volgen?
In één dag heeft u een compleet overzicht van alle ins en outs van het omgevingplan.
Doelgroep
De cursus is bestemd voor iedereen die betrokken is bij het opstellen van het nieuwe omgevingsplan in de gemeente. Het gaat dan om bestemmingsplanmakers, beleidsmedewerkers ruimtelijke ordening, projectleiders, medewerkers APV en bijzondere wetten en juristen ruimtelijke ordening, bouwen en milieu van gemeenten. Daarnaast is de cursus interessant voor medewerkers van provincies en waterschappen, adviesbureaus, advocatuur en andere belangstellenden.
Reviews over cursussen van Berghauser Pont Academy
Deel uw ervaring met vakgenoten!