KiesUwCursus
Home Cursussen Basiscursus mediationvaardigheden voor juristen

Basiscursus mediationvaardigheden voor juristen

Mediationvaardigheden en de juridische praktijk

Als jurist ben je dagelijks bezig met adviseren, onderhandelen, (juridische) oplossingen aanreiken of misschien ook wel met het voeren van juridische procedures. Duurzame oplossingen van juridische kwesties vragen naast een inhoudelijke benadering, in belangrijke mate ook inzicht in de belangen en behoeften van partijen. Dat maakt een combinatie van het bieden van begeleiding en het stellen van de juiste vragen noodzakelijk. Om dat te realiseren én goed in te zetten is het belangrijk dat je als jurist over bepaalde mediationvaardigheden beschikt.

Waarom mediationvaardigheden?

Mediation is niet meer weg te denken uit de juridische dienstverlening. Ook de rechterlijke macht is binnen het bestuursrecht met ‘Maatschappelijk effectieve rechtspraak’ deze weg ingeslagen. In het civiele recht zie je dat steeds meer rechters onderhandelingsinterventies verrichten op basis van de ‘Harvard-methode’. Het is daarom van groot belang dat juristen dezelfde ‘onderhandelingstaal’ spreken.

De markt vraagt steeds meer om andere dan strikt juridische oplossingen. Is met een juridische uitkomst het onderliggende conflict ook opgelost? Als jurist kun je daarom niet meer om mediationvaardigheden heen. In deze tweedaagse cursus leg je daarvoor de basis en maak je je belangrijke en effectieve mediationvaardigheden eigen. Daarnaast word je je ervan bewust dat je effectiever je vak kan uitvoeren.

Wat is de doelgroep?

Deze cursus is ontwikkeld voor juristen en is daarmee relevant voor een brede doelgroep: van belangenbehartigers tot advocaten en van overheidsjuristen tot rechtsbijstandverleners. Het maakt daarbij niet uit of je procedeert.

Wat is de cursusvorm?

Deze cursus bestaat uit twee fysieke bijeenkomsten van elk een dag. Tijdens de cursusdagen wisselen de trainers kennisoverdracht af met korte oefeningen. Als deelnemer ontvang je feedback op deze oefeningen.

Wie zijn de docenten?

Sanne Westra-Leijen
Antoinette Schaap

Wat leer je tijdens de basiscursus mediationvaardigheden voor juristen (juridische praktijk?

Na afloop van deze cursus:

 • Ben je je meer bewust van de professionele houding die je hebt én hoe je ook anders naar je professionele houding kunt kijken;
 • Ben je je meer bewust van het belang van belangen en heb je ervaren dat die belangen meer ruimte bieden voor een oplossing;
 • Heb je een bredere gereedschapskist van vaardigheden die je effectief kunt inzetten in je praktijk;
 • Kun je beter inschatten wat er gebeurt in je professionele omgeving.

Wat ontvang je na afronding van de basiscursus mediationvaardigheden voor juristen?

Na afronding ontvang je:

 • 12 NJ PO-punten. Deze cursus is door de NOvA erkend als PE-cursus;
 • een certificaat.

Programma

InhoudIn deze basiscursus komen de volgende onderdelen aan bod:

 • Ontwikkelingen in het recht die hebben geleid tot de opkomst van mediation(vaardigheden)
 • Belang van vragen stellen
 • Achterhalen van persoonlijke belangen en behoeften
 • Mediationvaardigheden
 • Reflecteren op inhoud, emotie en intentie
 • Positief herformuleren van negatieve communicatie
 • Schillen van standpunten
 • Oefenen met de verschillende vaardigheden
 • Basis Harvard onderhandelen


Advocaat en erkend MfN-mediator


Ben je advocaat en wil je ook erkend MfN-mediator worden? Dan kun je bij OSR juridische opleidingen de Beroepsopleiding legal mediator en ADR-specialist volgen. Na het volgen van deze opleiding leg je het MfN theorie-examen en het praktijkassessment af. Slaag je voor beide examens, dan kun je je inschrijven als erkend MfN-mediator. Voor meer informatie over de Beroepsopleiding legal mediator en ADR-specialist klik je hier.

Sprekers

 • Antoinette Schaap

  Antoinette Schaap is sinds begin 2024 Voorzitter BAC hersteloperatie kinderopvangtoeslag. Hiervoor heeft zij gewerkt als raadsheer bij de Centrale Raad van Beroep, als vice-president bij de rechtbank ’s Hertogenbosch en als rechter bij de (toenmalige) rechtbank Arnhem. Gedurende haar rechterlijke carrière heeft zij een toenemende belangstelling gekregen in het onderzoeken van de oorzaak van juridische geschillen. Wat beweegt mensen om een geschil te beginnen? Zij heeft zich bekwaamd in de zittingsvaardigheden om het complete verhaal voor het voetlicht te krijgen. Antoinette is gedurende een reeks van jaren docent in trainingen bij OSR over zittingsvaardigheden, nu aangevuld met mediationvaardigheden.

 • Sanne Leijen – Westra

  Sanne Leijen-Westra werkt als gerechtsauditeur op de werkstroom bijstand bij de Centrale Raad van Beroep. Zij is mediation coördinator en coördinator van de behandelwijze gericht op oplossing (GOO). Sanne is ook werkzaam als zelfstandig mediator en trainer.

Reviews over cursussen van OSR Juridische Opleidingen

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling