console.warn && console.warn("[GTM4WP] Google Tag Manager container code placement set to OFF !!!"); console.warn && console.warn("[GTM4WP] Data layer codes are active but GTM container must be loaded using custom coding !!!");
KiesUwCursus
€ 675,00 (excl. btw)
Home Cursussen Basiscursus ICT & Recht

Basiscursus ICT & Recht

Info

Het ICT-contract – Voorwaarden en garanties – Data en privacygegevens – Aansprakelijkheid

Bestemd voor: advocaten en (bedrijfs)juristen

Computers en netwerken zijn niet weg te denken in onze maatschappij en het bedrijfsleven. We communiceren via internet en we slaan bestanden, documenten, adressen en persoonsgegevens op via netwerken en servers. Informatie is hierdoor makkelijk en snel te vinden en werk gebeurt efficiënt.

Een solide en goed ICT-contract is daarom onmisbaar. Communicatie, opslag en werken met (adres)bestanden en persoonsgegevens brengen verplichtingen en verantwoordelijkheden met zich mee. Welke soorten ICT-contracten zijn er en wat zijn daarin de belangrijkste bepalingen? Welke (wettelijke) verplichtingen heeft een bedrijf ten aanzien van databeheer en privacygegevens? Hoe zit het met de aansprakelijkheid als door fouten in een computer netwerk(systeem) schade (zowel materiaal als persoonlijk) ontstaat?

In deze cursus leert u over de belangrijkste (juridische) aspecten van ICT-contracten en het beheer van data en persoonsgegevens. Twee experts behandelen met u diverse casussen en jurisprudentie. De opgedane kennis kunt u meteen toepassen in de praktijk.

Programma"

Programma

Datum en tijd: donderdag 7 okt 2021, van 09:30 – 16:45 uur

09:00 – 09:30 Ontvangst en inschrijven
09:30 – 11:00 Inleiding ICT en het recht
 • ICT-diensten kwalificeren
 • Agile werkprocessen
 • Contracteren in ICT

A.P. (Arnoud) Engelfriet
B. (Bram) de Vos

11:00 – 11:15 Pauze
11:15 – 12:45 Soorten ICT-contracten en bijbehorende contractuele bepalingen
 • EULA, TOS, SAAS, NDA, SLA, mantelcontracten en meer
 • Opbouw en structuur
 • Standaardbepalingen

A.P. (Arnoud) Engelfriet
B. (Bram) de Vos

12:45 – 13:30 Lunch
13:30 – 15:00 Databeheer en privacywetgeving
 • Omgang met persoonsgegevens
 • Datalekken en meldplicht
 • Bewerkersovereenkomsten
 • Implicaties van de Algemene Verordening Gegevensbescherming

A.P. (Arnoud) Engelfriet
B. (Bram) de Vos

15:00 – 15:15 Pauze
15:15 – 16:45 Aansprakelijkheid
 • Mogelijkheden en grenzen aan exoneratie
 • Directe en indirecte schade in ICT
 • Vrijwaringen en boetes

A.P. (Arnoud) Engelfriet
B. (Bram) de Vos

Persoon

Sprekers

 • A.P. (Arnoud) Engelfriet

  Arnoud Engelfriet is gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Met zijn informatica-achtergrond richt hij zich graag op complexe technisch/juridisch ICT-vraagstukken en softwarelicenties (met name open source). Zijn website Ius mentis is één van de populairste van Nederland over ICT en recht. Tevens is Arnoud partner bij ICTRecht sinds juni 2008.

 • B. (Bram) de Vos

  Bram de Vos werkt als juridisch adviseur bij ICTRecht en is gespecialiseerd in juridische vragen rondom cloud computing en fintech. Bram houdt zich bezig met het opstellen en uitonderhandelen van IT-contracten en adviseert onder andere in complexe IT-migratietrajecten. Hij heeft ervaring met contractenrecht en intellectueel eigendomsrecht. Ook adviseert hij over vragen met betrekking tot financieel recht, privacy en telecommunicatierecht. Zijn klantenkring bestaat uit een mix van afnemers en leveranciers van software en cloudoplossingen. Naast de dagelijkse juridische praktijk is Bram geïnteresseerd in de impact van technologische ontwikkelingen op de maatschappij. Hij verdiept zich graag in onderwerpen als big data en de maatschappelijke en sociale invloed van het internet.

Review

Reviews over cursussen van SDU

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling