KiesUwCursus
Home Cursussen Basiscursus huurrecht woonruimte

Basiscursus huurrecht woonruimte

Algemene huurrecht thema’s en huurrecht woonruimten

In deze cursus komen op de eerste lesdag de algemene huurrecht thema’s aan bod, zoals het aangaan en beëindigen van huurovereenkomsten en de verplichtingen van huurder en verhuurder. Tijdens de tweede lesdag rondom de huur van woonruimte wordt onder meer ingegaan op de onderwerpen renovatie, derdenbescherming (bijv. onderhuur) en tijdelijke huur.

Het programma is gebaseerd op de toetstermen en leerdoelstellingen van het groot keuzevak huurrecht, uit de Beroepsopleiding Advocatuur van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA).

Binnen huurrecht is specifieke wet- en regelgeving en gedegen kennis van de rechtspraak een vereiste om adequaat te adviseren en procederen. Ben je praktijkjurist met weinig of geen kennis van het huurrecht dan omvat deze basiscursus alle elementaire onderdelen van het huurrecht op het gebied van woonruimte.

Naast de basiscursus huurrecht woonruimte bieden we ook een driedaagse basiscursus aan. Onze driedaagse Basiscursus huurrecht woon- en bedrijfsruimte is interessant je als je op beide terreinen, dus zowel het woon- als het bedrijfsruimterecht, werkzaam bent of gaat zijn. Werk je specifiek op het deelgebied huurrecht bedrijfsruimte, dan kun je kiezen voor de tweedaagse Basiscursus huurrecht bedrijfsruimte .

Wat is de doelgroep?

Deze basiscursus is ontwikkeld voor iedere juridische professional die in de praktijk intensief werkzaam is, of gaat worden, op het gebied van het huurrecht. Een afgeronde juridische vooropleiding op minimaal HBO niveau is daarbij een minimale kenniseis.

Dat kan vanuit een zeer diverse achtergrond, zoals: advocaten(-stagiaires), juristen, juridisch adviseurs en professionals uit bedrijfsleven en overheid, rechtsbijstandsjuristen, rechtshulpverleners, vakbondsjuristen en juristen en professionals binnen woningbouwcorporaties.

Wat is de cursusvorm?

Deze basiscursus bestaat uit twee modules:

  • Module 1: Huurrecht algemeen (lesdag 1)
  • Module 2: Huurrecht woonruimte (lesdag 2)

Elke module duurt één dag, tijdens deze dag werk je met praktijkgerichte casuïstiek en voorbeelden.

Wat leer je tijdens de Basiscursus Huurrecht woonruimte?

Na afloop van deze cursus:

  • ken- en begrijp je de belangrijkste en meest voorkomende deelonderwerpen uit het huurrecht (algemeen en woonruimte) waar je in de praktijk het meest mee te maken hebt;
  • ben je in staat om het geleerde te vertalen naar adviezen of procedures in kwesties en vraagstukken rondom huur en verhuur van woonruimtes.

Welke voorkennis en ervaring heb je nodig?

Om deel te nemen aan de basisopleiding huurrecht verwachten we dat je een juridische vooropleiding op minimaal HBO-niveau hebt afgerond.

Wie zijn de docenten?

Ivette Mol
Gert-Jan Wiekartl
Jaap Dammingh

Wat ontvang je na afronding van de Basiscursus Huurrecht woonruimte?

  • 10 PO-punten (NOvA 10 PO J).
  • bewijs van deelname.

Ivette Mol over huurrecht

Is iets een gebrek of niet en verdient een bepaald gebrek een huurprijsvermindering? In onderstaande video stelt Ivette Mol, een van de docenten van deze cursus, een aantal vragen die tijdens de cursus uitgebreid worden besproken.

Programma

Inhoud


Module 1: huurrecht algemeen

In de eerste module staat het algemene deel van het huurrecht centraal. Aan bod komen:

  • definitie huur en categorisering;
  • verplichtingen huurder en verhuurder;
  • einde en overgang huur;
  • opleveringsverplichting huurder.



Module 2: huurrecht woonruimte
In de tweede module staat het huurrecht bij woonruimten centraal, inclusief de onderwerpen:

  • bescherming huurder tegen beëindiging huur;
  • beëindiging huur na opzegging;
  • ontbinding van de huur;
  • tijdelijke verhuur woonruimte;
  • renovatie en beëindiging huur;
  • bescherming van derden (medehuur, onderhuur, voortzetting na overlijden);
  • signalering huurprijzenrecht van woonruimte.



Werkwijze


Deze cursus sluit volledig aan op de praktijk. Naast ‘klassieke’ kennisoverdracht behandelen we elk dagdeel een of meerdere casusposities van de behandelde stof. Verder krijg je handige tips en praktische adviezen voor jouw praktijk. Er is ruime gelegenheid voor het stellen van vragen en interactie met vakgenoten. Zo leer je met en van elkaar.

Materiaal


Voorafgaand aan de eerste bijeenkomst ontvang je van ons het studiemateriaal.

Sprekers

  • Oscar van Dalsum

    In 1990 haalde Oscar zijn master’s degree in civil law. Hierna was hij meer dan 20 jaar advocaat in Amsterdam. Sinds 2013 is Oscar van Dalsum actief als zelfstandig juridisch adviseur op het gebied van civiel vastgoedrecht.

  • Ivette Mol

    Ivette Mol is partner bij Law&Pepper Advocaten en gespecialiseerd in huurrecht, in de breedste zin van het woord. Zowel huurders als verhuurders kunnen bij haar terecht voor advies en ondersteuning. Het accent in haar advies- en procespraktijk ligt op bedrijfsruimte-huurrecht. Zo treedt ze op voor winkel- en hotelketens, (institutionele) beleggers, projectontwikkelaars, financiële instellingen, overheidsinstellingen en woningcorporaties. Ivette doceert geregeld over het huurrecht en zij publiceert met enige regelmaat over dit vakgebied. Zij is bestuurslid van de Vereniging van Huurrecht Advocaten en zij is redactielid van het Tijdschrift voor Huurrecht Bedrijfsruimte.

  • Jaap Dammingh

    Jaap Dammingh is hoofddocent Burgerlijk recht en Burgerlijk procesrecht aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Hij is gepromoveerd op een proefschrift over de rechtspositie van de makelaar in onroerende zaken. Hij heeft in de loop der jaren veel artikelen en annotaties geschreven over met name de koop en verkoop van woningen en bedrijfspanden, het huurrecht en het contractenrecht in het algemeen (een lijst van publicaties kan via J.Dammin[email protected] worden opgevraagd). Aan de universiteit doceert Dammingh contractenrecht, huurrecht en burgerlijk procesrecht. Hij verzorgt zeer geregeld cursussen over de koop van onroerende zaken, huurrecht en contractenrecht voor advocaten en notarissen (ook ‘inhouse’). Tevens treedt hij als docent op voor zowel de Beroepsopleiding Advocatuur als de Law Firm School. Dammingh is in het verleden als advocaat werkzaam geweest (alles bij elkaar omstreeks 6 jaar). Thans is hij als adviseur verbonden aan het advocatenkantoor 2BW Advocaten te Nijmegen. Daarnaast is hij geregeld (als secretaris) betrokken bij arbitrageprocedures via het Nederlands Arbitrage Instituut.

  • Gert-Jan Wiekart

    Gert-Jan Wiekart is als advocaat beëdigd in 1998 en sinds 2004 als partner verbonden aan ons kantoor. Hij is in 1992 afgestudeerd aan de Universiteit van Utrecht en heeft daarna o.a. de post-doctorale opleiding “Onroerend Goed” aan de Grotius Academie aan de Universiteit van Nijmegen met succes voltooid. Voordat hij advocaat werd, heeft hij gewerkt bij het Grondbedrijf van de gemeente Zeist en als jurist voor de vereniging van particulier beleggers Vastgoed Belang. Gert-Jan beschikt dan ook over een schat aan ervaring en parate kennis over onroerend goed, het adviseren en procederen daarover. Tevens doceert hij huurrecht, o.a. bij de gespecialiseerde Vereniging van Huurrecht Advocaten, CPO (Universiteit van Nijmegen), OSR en Opleidingen Sociaal Recht gevestigd te Utrecht. Ook verzorgt hij met enthousiasme in-company leersessies en trainingen.

Editie(s)

Plan route
Plan route

Reviews over cursussen van OSR Juridische Opleidingen

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling