KiesUwCursus
Home Cursussen Basiscursus aanpak WIA-zaken

Basiscursus aanpak WIA-zaken

Efficiënte en effectieve aanpak in arbeidsongeschiktheidsprocedures

Deze basiscursus geeft je gedegen en relevante kennis van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Je maakt jezelf de best practices eigen voor het voeren van de meest voorkomende bezwaarprocedures op dit terrein. Aan de hand van twee WIA-praktijkdossiers leer je hoe je het beste te werk gaat als je dit soort procedures voert.

Tijdens de cursus werk je met materiaal van de Nederlandse Documentatie Sociale Zekerheid (NDSZ). Zo word je gelijk wegwijs in dit materiaal, dat onmisbaar is bij het voeren van arbeidsongeschiktheidsprocedures. Je leert ook hoe je het sjabloon van de Commissie Van der Meer efficiënt gebruikt, zodat je een WIA-bezwaar binnen de maximumduur van elf uur kan behandelen.

Wat is de cursusvorm?

Deze cursus volg je in één dag in Utrecht. De cursus bestaat uitsluitend uit face-to-face-onderwijs.

Wie zijn de docenten?

Bernard de Leest is advocaat bij Zumpolle Advocaten. Daarvoor werkte hij als jurist bij het Bureau voor Rechtshulp te Amsterdam. Bernard is gespecialiseerd in het sociaal verzekeringsrecht, het bestuurs- en subsidierecht en het ambtenarenrecht.

Wat leer je?

Na afloop van deze cursus:

 • ben je in staat om effectief bezwaarschriftprocedures te voeren tegen WIA-besluiten op het gebied van arbeidsongeschiktheid.

Wat ontvang je na afronding van deze basiscursus?

 • 5 PO J-punten (als je advocaat bent);
 • bewijs van deelname.

Programma

Inhoud


Tijdens deze dag komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • ziekte of gebrek, arbeidsongeschiktheidsbegrip, eerstejaars ziektewetbeoordeling;
 • beoordeling van de mate van arbeidsongeschiktheid, maatman en CBBS;
 • verzekeringsgeneeskundige aspecten;
 • arbeidskundige aspecten en Schattingsbesluit;
 • IVA-uitkering, volledige en duurzame arbeidsongeschiktheid;
 • Awb-bijzonderheden (bijvoorbeeld derde belanghebbende).


Werkwijze


Je volgt deze cursus in een face-to-face-bijeenkomst met maximaal 20 medecursisten. Zo is de interactie tussen jou, je medecursisten en de docent gegarandeerd. Je werkt tijdens de cursusdag met twee concrete praktijkdossiers, zodat je een realistische kijk op arbeidsongeschiktheidsprocedures krijgt.

Materiaal


Voorafgaand aan de cursus krijg je van ons cursusmateriaal waarmee je je vast kan voorbereiden op de cursusdag. Je krijgt op de dag zelf ook hand-outs met samenvattingen.

Sprekers

 • Bernard de Leest

  Bernard de Leest werkt sinds 1996 als advocaat bij Zumpolle Advocaten. Daarvoor werkte hij als jurist bij het Bureau voor Rechtshulp in Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in het bestuursrecht, in het bijzonder in het sociaal verzekeringsrecht. Ook is hij lid van de Algemene Raad van de Nederlandse Orde van Advocaten, hoofddocent bewijsrecht bestuursrecht en docent bestuursrecht in de beroepsopleiding voor de advocatuur en doceert hij bij diverse opleidingsinstituten. Daarnaast is bij hoofdredacteur Nederlandse Documentatie Sociale Zekerheid, kernredacteur en auteur bij Sdu Arbeidsrecht en auteur bij het Tijdschrift Recht en Arbeid.

Reviews over cursussen van OSR Juridische Opleidingen

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling