KiesUwCursus
Home Cursussen Artificial Intelligence (AI) meets Law

Artificial Intelligence (AI) meets Law

Ben jij klaar voor de opkomst van AI?

Artificial intelligence is overal om ons heen: in zelflerende chatbots, in de gepersonaliseerde suggesties van Netflix en Spotify, in je slimme thermostaat. En ook in industriële robots, in irrigatiesystemen in de landbouw, en in fraudedetectiesystemen in de financiële dienstverlening. Kunstmatige intelligentie vormt de toekomst van complexe zakelijke besluitvorming. Er zijn daarom heldere juridische kaders nodig met betrekking tot AI. Zijn het Nederlandse en het Europese recht wel klaar voor de opkomst van kunstmatige intelligentie? En ben jij er klaar voor?

Het programma bestaat uit zeven onderdelen:

 • Inleiding AI
 • AI & Contracteren 
 • AI-verordening 
 • AI & Privacy 
 • AI & Intellectueel eigendomsrecht
 • AI & Mededingingsrecht
 • AI & Aansprakelijkheid

Wat levert het je op?

 • Kennis van alle belangrijke juridische aandachtspunten met betrekking tot AI
 • Begrip van de specifieke risico’s die door AI-toepassingen ontstaan
 • Inzicht in het actuele recht
 • Inzicht in de samenloop tussen juridische theorie en de praktijk van AI

Volg het programma Artificial Intelligence (AI) meets Law, en leer alles over dit actuele thema! Deze opleiding wordt verzorgd door het CPO, is door de NOvA erkend en levert je 21 PO punten op.

Inhoud

Dit programma neemt je mee langs alle belangrijke juridische aandachtspunten met betrekking tot kunstmatige intelligentie. Je leert over het actuele recht op dit gebied en hoort wat de toekomstige ontwikkelingen zullen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de AI-verordening die de Europese Commissie in maart 2021 aankondigde om kunstmatige intelligentie te reguleren, gebaseerd op diverse risicocategorieën.

Ook wordt in de verschillende onderdelen van het programma AI Meets Law aandacht besteed aan specifieke aandachtspunten ten aanzien van contracteren, aansprakelijkheid en intellectueel eigendomsrecht. Waar moet je op letten bij het opstellen van contracten wanneer er sprake is van AI in plaats van ‘reguliere’ software? Hoe zit het met de aansprakelijkheid als AI-software beslissingen maakt waarvan de logica door de maker en de gebruiker niet meer te volgen zijn? En wie is de eigenaar van een door AI ontwikkelde creatie?

Bovendien leer je in dit programma over de technologie die ten grondslag ligt aan kunstmatige intelligentie. Je leert onder andere het onderscheid tussen een aantal AI-systemen zoals deep learning, reinforcement learning en evolutionaire algoritmes. Het niveau van die technische achtergrondinformatie is afgestemd op de juridische praktijk. Daardoor weet je na het volgen van dit programma écht waar je het over hebt als het om AI gaat, en kun je de koppeling maken tussen de technische en de juridische kanten van AI.

Programma

Data en tijd:

22 mei 2024
9:30 tot 12:45: Inleiding AI met Martijn Loth
12:45 tot 13:45: Lunch
13:45 tot 17:00: AI & Contracteren met Martijn Loth

29 mei 2024
9:30 tot 12:45: AI-verordening met Casper Jaspers
(Let op: geen middagdeel, lunch niet inbegrepen)

5 juni 2024
9:30 tot 12:45: AI & Privacy met Anna Berlee
12:45 tot 13:45: Lunch
13:45 tot 17:00: AI & Intellectueel eigendomsrecht (docent n.t.b.)

12 juni 2024
9:30 tot 12:45: AI & Mededingingsrecht met Bram Nijhof
12:45 tot 13:45: Lunch
13:45 tot 17:00: AI & Aansprakelijkheid met André Janssen

Sprekers

 • Martijn Loth

  Martijn Loth is advocaat bij Taylor Wessing, gespecialiseerd in commerciële technologiecontracten, -onderhandelingen, en -geschillen. Eerder was Martijn onder meer werkzaam als programmeur en securityspecialist. Door deze duale achtergrond is hij in staat om in de modules Inleiding AI en Contracteren & AI alle relevante aspecten van AI te belichten. Martijns stijl is informeel en dynamisch, en door zijn achtergrond en brede praktijk kan hij waar nodig ad-hoc verdieping geven, en inspelen op individuele leerbehoeften én de behoeften van de groep.

 • Casper Jaspers

  Casper Jaspers is als universitair hoofddocent burgerlijk recht verbonden aan de Radboud Universiteit. In zijn onderzoek richt hij zich op het grensgebied van cybersecurity, privacy en privaatrecht. Casper is een expert op het gebied van kunstmatige intelligentie. In de module AI-verordening vertelt hij je alles over het actuele recht met betrekking tot AI en wat de toekomst gaat brengen.

 • Anna Berlee

  Anna Berlee is hoogleraar Gegevensbescherming en Privacyrecht aan de Open Universiteit. Zij houdt zich bezig met het gegevenbeschermingsrecht in de brede zin en hoe dit wordt geraakt door de inzet van (nieuwe) technologieën, waaronder kunstmatige intelligentie. Anna heeft veel publicaties op haar naam staan over de verschillende manieren waarop (nieuwe) technologie het recht beïnvloedt of daarin in te passen is. In de module AI & Privacy deelt zij haar kennis op een interactieve en aansprekende manier.

 • André Janssen

  André Janssen is hoogleraar voor (Europees) privaatrecht aan de Radboud Universiteit. Hij houdt zich al zeven jaar bezig met alle aspecten van legal tech en AI. Hij publiceert regelmatig over deze onderwerpen en spreekt vaak op nationale en internationale congressen. In de module AI & Aansprakelijkheid deelt hij zijn specialistische kennis met jou. André heeft een zeer interactieve onderwijsstijl en stelt discussies op prijs.

 • Bram Nijhoff

  Bram Nijhoff is advocaat bij Taylor Wessing. Hij is onder andere gespecialiseerd in mededingingsrecht en IE/IT. Bram staat erom bekend snel tot de kern van de zaak door te dringen. Bij Taylor Wessing staat hij aan het hoofd van het Competition, EU and Trade team en is hij lid van het Europese mededingingsrechtteam. In de module AI & Mededingingsrecht brengt hij je op de hoogte van alle ins en outs op dit gebied.

Editie(s)


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/customer/www/kiesuwcursus.nl/public_html/wp-content/themes/kiesuwcursus/templates/courses/single/location.php on line 17

Reviews over cursussen van TML Academy

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling