KiesUwCursus
Home Cursussen Actualiteitencursus ruimtelijk bestuursrecht

Actualiteitencursus ruimtelijk bestuursrecht

Ruimtelijke ordening en vergunningverlening

Tijdens deze actualiteitencursus komen diverse onderwerpen aan bod. Afhankelijk van relevante ontwikkelingen en uitspraken zijn dat bijvoorbeeld vraagstukken rondom de Dienstenrichtlijn, handhaving en exploitatieplannen. Recente uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABRvS) worden gebruikt als bespreekpunten.

De wereld van de ruimtelijke ordening en vergunningverlening bouwen is continu in beweging, zowel qua wetgeving (Wabo, Chw, Wro) als de stroom aan jurisprudentie. En nu komt ook de nieuwe Omgevingswet er aan. In deze bijeenkomst komen recente ontwikkelingen binnen in de omgevingsrechtelijke jurisprudentie van de ABRvS aan bod. Hierbij wordt vanuit het perspectief van de ruimtelijke ordening ook onderwerpen uit sectorale wet- en regelgeving aan de orde, zoals natuurbescherming en geluid. Ook komt belangrijke rechtspraak van de Wro, de Wabo en Awb vanuit dit perspectief aan bod.

Wat is de doelgroep?

Deze cursus is interessant voor elke juridisch professional werkzaam binnen de ruimtelijke ordening. Juristen, advocaten, ruimtelijk medewerkers, overheids- en gemeentejuristen zijn van harte welkom om aan te sluiten.

Wat is de cursusvorm?

Dit is een klassikale bijeenkomst van een dagdeel. Tijdens deze cursusdag is er veel ruimte voor casusbespreking die kan worden ingebracht door cursisten. De docenten nodigen uit om de interactie met elkaar aan te gaan om vanuit verschillende perspectieven onderwerpen bespreekbaar te maken.

Wie zijn de docenten?

 • Jaap Hoekstra is Staatsraad in buitengewone dienst en lid Afdeling Bestuursrechtspraak Raad van State.
 • Mirjam van Driel is seniorjurist en juridisch coördinator bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State en plaatsvervangend rechter bij de rechtbank.

Wat leer je?

Na afloop van deze actualiteitencursus:

 • kun je de meest recente ontwikkelingen in het omgevingsrecht en ruimtelijk bestuursrecht in het bijzonder benoemen;
 • kun je de betekenis van deze ontwikkelingen in verband brengen met je dagelijkse praktijk.

Wat ontvang je na afronding van de actualiteitencursus?

 • 4 J PO-punten. Deze cursus is door de NOvA erkend als PE-cursus;
 • bewijs van deelname.

Programma

Inhoud

 • actuele jurisprudentie (van de laatste 15 maanden) op het terrein van het omgevingsrecht (in het bijzonder het ruimtelijk bestuursrecht);
 • gevolgen van recente wetswijzigingen.


Materiaal


Voorafgaand aan de bijeenkomst ontvang je van ons het studiemateriaal.

Sprekers

 • Jaap Hoekstra

  Jaap Hoekstra is juridisch medewerker bij het ministerie van Defensie in het kader van de vervulling van de militaire dienstplicht. Advocaat te Amsterdam, met een praktijk op het gebied van het (ruimtelijk) bestuursrecht en de projectontwikkeling Staatsraad in buitengewone dienst, sinds 1 januari 2010

 • Mirjam van Driel

Editie(s)

Plan route

Reviews over cursussen van OSR Juridische Opleidingen

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling