Als juridisch professional wil je op de hoogte zijn van actuele thema’s en ontwikkelingen rondom de Participatiewet. Met deze opleiding ben je in één dag weer helemaal up-to-date. Zo werk je optimaal aan je eigen ontwikkeling als jurist.
Tijdens de cursus Actualiteiten Participatiewet komen zowel de nieuwste jurisprudentie als de recente ontwikkelingen over de wetgeving aan de orde. Bijvoorbeeld ook: de gevolgen van de uitspraken van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) van 11 januari 2016 waarin wordt beoordeeld of de boete evenredig is gelet op de draagkracht van de overtreder. In het kader van de bestuurlijke boete zullen ook de nodige uitspraken aan de orde komen met betrekking tot de invulling van de begrippen opzet, grove schuld en schuld.
Bestuurlijke boete
De wijzigingen van de Wet werk en bijstand van 1 januari 2016 hebben inmiddels geleid tot belangwekkende jurisprudentie over de bestuurlijke boete en de verplichte intrekking en terugvordering van bijstand. Zeker voor wat betreft de bestuurlijke boete is de wetgever door de rechter behoorlijk ’teruggefloten’. Inmiddels is daarom ook een voorstel van wet ingediend tot wijziging van de bepalingen rond de bestuurlijke boete en een ontwerp boetebesluit.
Kostendelersnorm
De invoering van de Participatiewet op 1 januari 2015 begint inmiddels ook interessante uitspraken op te leveren van zowel rechtbanken als de Centrale Raad van Beroep. Onder meer over de kostendelersregeling en de aanscherping van de verplichtingen en maatregelen. Zo heeft de Centrale Raad van Beroep in een dertiental uitspraken op 1 november 2016 uitspraak gedaan over belangrijke aspecten van de toepassing van deze kostendelersnorm. De Centrale Raad van Beroep heeft onder meer beslist dat de invoering per 1 januari 2015 van de kostendelersnorm in de bijstandswetgeving is toegestaan. Dat bij de bepaling van de hoogte van de uitkering rekening wordt gehouden met medebewoners is op zichzelf beschouwd niet nieuw, maar wel nieuw is dat de korting oploopt al naar gelang het aantal medebewoners: hoe meer medebewoners, hoe lager de bijstandsuitkering.
Jurisprudentie Wet werk en bijstand
Omdat de Participatiewet eigenlijk maar een beperkte wijziging is van de Wet werk en bijstand blijft ook de jurisprudentie die verschijnt op grond van die wet relevant. Te denken valt aan de ontwikkelingen rond het woonplaatsbegrip, de begrippen hoofdverblijf en wederzijdse zorg, middelen en inlichtingenverplichting.
Reviews over cursussen van OSR Juridische Opleidingen
Deel uw ervaring met vakgenoten!