KiesUwCursus
Home Cursussen Actualiteitencursus Implementatie Tijdelijke Bescherming voor Oekraïners

Actualiteitencursus Implementatie Tijdelijke Bescherming voor Oekraïners

Tijdens deze cursus bespreken we de actuele stand van zaken met betrekking tot de opvang en het verblijf van Oekraïners in Nederland, in het licht van deze richtlijn.

Op 4 maart 2022 heeft de Raad het voorstel van de Europese Commissie aangenomen om Oekraïners tijdelijke bescherming te verlenen op basis van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (Richtlijn 2001/55/EG). Deze richtlijn is in 2005 in de Nederlandse wet- en regelgeving geïmplementeerd maar is nu voor het eerst geactiveerd. Tijdens deze cursus bespreken we de actuele stand van zaken met betrekking tot de opvang en het verblijf van Oekraïners in Nederland, in het licht van deze richtlijn.

Voor wie is deze cursus?
Deze cursus is bedoeld voor advocaten, medewerkers van gemeenten, de IND, rechtbanken, NGOs, de overheid en de rechtelijke macht en alle anderen die te maken hebben met opvang en verblijf van Oekraïners in Nederland.

De wijze waarop nu in Nederland aan Oekraïners tijdelijke bescherming moet worden geboden roept vele vragen op. Wie valt er precies onder de richtlijn? Ook Oekraïners die reeds enige tijd in Nederland verblijven? Hoe kunnen derdelanders met een permanent verblijfsrecht in de Oekraïne aantonen dat ze niet terug kunnen keren naar het land van herkomst? Wat is de samenloop met de asielprocedure? En welke rechten hebben mensen die tijdelijke bescherming krijgen? Worden zij hetzelfde behandeld als asielzoekers, zoals was voorzien in 2005, of wordt dat nu toch anders?

Deze en andere vragen komen aan de orde tijdens een korte actualiteitencursus op donderdag 31 maart. De meest recente stand van zaken op dat moment wordt meegenomen. Na afloop is er de mogelijkheid om wat te drinken. Een goede gelegenheid dus om elkaar weer eens in het echt te ontmoeten en bij te praten!

Programma

Datum en tijd: donderdag 31 maart 2022, van 15.30 – 17.30 uur
Locatie: de cursus zal plaatsvinden in het Symphony gebouw George Gershwinlaan 22-28.

Sprekers

  • Mr. dr. Marcelle Reneman

    Universitair docent bij de sectie migratierecht van de afdeling Staats- en Bestuursrecht.

Editie(s)

Reviews over cursussen van VU Law Academy

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling