KiesUwCursus
Home Cursussen Actualiteitencursus EU-migratierecht II (asiel)

Actualiteitencursus EU-migratierecht II (asiel)

Helemaal op de hoogte van de ontwikkelingen in het Europees migratierecht

Als ervaren vreemdelingenadvocaat weet je dat het EU-migratierecht steeds meer bepalend wordt voor de rechtspositie van burgers in Nederland. Dat zogenaamde toekomstige recht is al flink ingevoerd in de dagelijkse realiteit. Dat geldt voor Unieburgers, migratie van derdelanders, vluchtelingen en asielzoekers. De gevolgen van het Europees migratierecht zijn ingrijpend. De ontwikkelingen gaan in rap tempo door. In dat kader zijn het Gemeenschappelijk Europees Asielstelsel en het Gemeenschappelijk Europees Immigratiebeleid van belang.

In deze cursus krijg je een duidelijk overzicht van de belangrijkste relevante Europese en nationale ontwikkelingen in regelgeving, beleid en jurisprudentie. Zo ben je in één dag weer helemaal up-to-date. En werk je optimaal aan je eigen ontwikkeling als jurist.

Wat is de doelgroep?

Deze actualiteitencursus is bedoeld voor de vreemdelingadvocaat met ervaring in het vreemdelingenrecht en kennis van de uitgangspunten van het Europees recht (voorrang en directe werking).

Wat is de cursusvorm?

Deze actualiteitencursus bestaat uit een fysieke bijeenkomst.

Wie zijn de docenten?

Marieke van Eik
Karin Zwaan

Wat leer je?

Na afloop van deze cursus:

  • is jouw kennis over het Europees migratierecht (nadruk op asiel-gerelateerde onderwerpen) weer actueel en verdiept;
  • kun je deze kennis toepassen in je dagelijkse praktijk.

Wat ontvang je na afronding van deze actualiteitencursus?

  • 6 J PO-punten. Deze cursus is door de NOvA erkend als PE-cursus;
  • bewijs van deelname.

Programma

De twee docenten behandelen de volgende onderwerpen*:

    • Richtlijn gezinshereniging (Richtlijn 2003/86/EG, m.n. Hoofdstuk V)

 

    • Dublin Verordening (Verordening 343/2003 en Vo 1560/2003)

 

    • Terugkeerrichtlijn (Richtlijn 2008/115/EG)

 

    • Definitierichtlijn (Richtlijn 2004/83/EG)

 

    • Procedurerichtlijn (Richtlijn 2005/85/EG)

 

    • Recente EU-maatregelen over asielregelgeving

 

    • Relevantie van EHRM-jurisprudentie voor het EU-migratierecht

 

*Omdat het niet mogelijk zal zijn om alle genoemde onderwerpen binnen het tijdsbestek van de cursus te behandelen, is deze opsomming indicatief bedoeld. De keuze van de onderwerpen door de docenten zal sterk afhankelijk zijn van de actuele ontwikkelingen en de te verwachten relevantie ervan voor de rechtspraktijk.

Werkwijze

Deze cursus sluit volledig aan op de praktijk. Je werkt, aan de hand van een enkele casus, groepsgewijs en onder begeleiding van twee docenten aan oplossingen volgens huidig en nieuw recht. Zo wordt het voor jou helder hoe je het ‘nieuwe’ gemeenschapsrecht dient toe te passen. We bieden ruimte voor interactie met vakgenoten. Zo leer je met en van elkaar. Je krijgt daarbij ondersteuning van onze topdocenten.

Materiaal

Voorafgaand aan de bijeenkomst ontvang je van ons het studiemateriaal.

Sprekers

  • Marieke Van Eik

    Marieke van Eik is partner bij Prakken d'Oliveira Human Rights Lawyers. Ze is gespecialiseerd in migratierecht, in het bijzonder asielrecht en omgevingsrecht. Naast procederen in Nederland, procedeert ze zeer regelmatig bij het Gerecht en het Hof in Luxemburg. Ze is hoofddocent beroepsopleiding advocatuur asielrecht en is docent bij de SSR.

  • Karen Geertsema

    Karen Geertsema is deskundige op het gebied van Europees en nationaal migratierecht met de nadruk op de rol van de rechter in migratierechtelijke procedures. Zij begon haar loopbaan als advocaat bij Hamerslag & van Haren advocaten. Na haar promotie aan de VU waar zij een proefschrift schreef over de rechterlijke toetsing in het asielrecht, werd zij universitair docent Migratierecht aan de Radboud Universiteit. Karen is daarnaast sinds 2015 redactielid van het vaktijdschrift Asiel- & Migrantenrecht en sinds 2022 rechter-plaatsvervanger bij de Rechtbank Overijssel.

Editie(s)

Plan route

Reviews over cursussen van OSR Juridische Opleidingen

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling