KiesUwCursus
Home Cursussen Actualiteiten Relatievermogensrecht 2020

Actualiteiten Relatievermogensrecht 2020

Het belangrijkste nieuws voor uw praktijk over het huwelijks-, partnerschaps- en samenlevingsvermogensrecht anno nu.

Het relatievermogensrecht (huwelijks-, partnerschaps- en samenlevingsvermogensrecht) blijft in ontwikkeling, niet in de laatste plaats onder invloed van uitspraken van de Hoge Raad. Van kosten van de huishouding, tot toestemming en bestuur, van de omvang van wettelijke gemeenschap van goederen tot afwikkeling van huwelijkse voorwaarden en verevening van pensioenrechten. In deze actualiteitencursus relatievermogensrecht komen alle actualiteiten over deze onderwerpen stuk voor stuk aan bod.

Hoogleraar André Nuytinck bespreekt op overzichtelijke wijze de wettelijke regeling en de recente rechtspraak van de Hoge Raad over de belangrijkste onderwerpen binnen het relatievermogensrecht:

Rechten en verplichtingen echtgenoten en geregistreerde partners
Onderwerpen zoals de kosten van de huishouding, de gewone gang van de huishouding, economische deelgerechtigdheid, toestemming en bestuur zullen de revue passeren.

Omvang wettelijke gemeenschap van goederen
Tot dit thema behoren vraagstukken omtrent goederen en schulden, gerechtigdheid en bestuur, reprises en récompenses, alsmede ontbinding van de gemeenschap (Wet beperking omvang wettelijke gemeenschap van goederen).

Verdeling ontbonden huwelijks- en partnerschapsgemeenschap
André Nuytinck behandelt het verschil met de eenvoudige gemeenschap wat gerechtigdheid en bestuur betreft en maakt een uitstapje naar het algemeen vermogensrecht, in het bijzonder titel 3.7 BW. Hij vergelijkt echtgenoten en geregistreerde partners enerzijds met ongehuwd en ongeregistreerd samenwonenden anderzijds.

Huwelijkse voorwaarden en partnerschapsvoorwaarden in het algemeen
Naast een algemene behandeling, is er aandacht voor de verhouding tot het (echt)scheidingsconvenant, beperkte gemeenschappen en periodieke en finale verrekenbedingen, de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding en Wet pensioenverdeling bij scheiding 2022 en het samenlevingscontract.

Programma

Datum en tijd: 10 november 2020, van 13:30 tot 17:45.

Sprekers

  • André Nuytinck

    Prof. mr. André Nuytinck studeerde Notarieel Recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is hoogleraar privaatrecht, in het bijzonder personen-, familie- en erfrecht, aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en hoogleraar burgerlijk recht, in het bijzonder personen-, familie- en erfrecht, bij het Centrum voor Notarieel Recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Verder was hij adviseur van de initiatiefnemers Wet beperking omvang wettelijke gemeenschap van goederen en was hij lid van de Staatscommissie Herijking Ouderschap.

Editie(s)

Reviews over cursussen van FEIN

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling