KiesUwCursus
Home Cursussen Cursus Actualiteiten jurisprudentie onderwijspersoneel

Cursus Actualiteiten jurisprudentie onderwijspersoneel

De specifieke arbeidsrechtelijke positie van onderwijspersoneel

Met de cursus Actualiteiten jurisprudentie onderwijspersoneel raakt u op de hoogte van de belangrijkste jurisprudentie van het onderwijspersoneel.

Tijdens de cursus Actualiteiten Jurisprudentie Onderwijspersoneel bespreken Jochem Streefkerk en Jorn de Bruin de belangrijkste jurisprudentie uit het afgelopen jaar op het gebied van onder andere gelijke behandeling, onderwijscao’s, payrolling, overgang van onderneming en overige arbeidsrechtelijke onderwerpen.

Ook zullen zij de overige relevante arbeidsvoorwaardelijke ontwikkelingen signaleren in de onderwijssector, zoals de modernisering van het Participatiefonds in het primair onderwijs. Het gaat om actualiteiten van het afgelopen jaar op het terrein van arbeidsrecht in het onderwijs die voor uw dagelijkse praktijk van belang zijn. 

Een korte selectie van de te behandelen uitspraken:
–  hoever reikt de vrijheid van meningsuiting van een docent, wanneer deze zich laatdunkend uitlaat over de aanpak van de coronacrisis?
–  staat het een docent van een ROC vrij om in een boek verslag te doen van haar ervaringen op dat ROC? Hoe wordt haar recht op vrijmeningsuiting afgewogen tegen de verplichting van werkgever om zorg te dragen voor een veilige werkomgeving?
– hoe houdbaar is de bepaling in de cao NU dat bij de bepaling van de totale en van het totale aantal opvolgende dienstverbanden, dienstverbanden tussen werknemer en verschillende werkgevers, die ten aanzien van de verrichte arbeid redelijkerwijs geacht moeten worden elkaars opvolger te zijn, buiten beschouwing dienen te blijven.

Ook staan we stil bij de recente uitspraken uit het klachtrecht.
– Is elk fysiek contact tussen docent en leerlingen aan te merken als seksueel grensoverschrijdend?
– Wanneer mag een leerkracht ingrijpen om de veiligheid van leerlingen te waarborgen?

Voor wie is deze cursus?
Advocaten, bedrijfsjuristen, HR-managers die beschikken over relevante juridische kennis, juristen werkzaam bij de overheid of in het onderwijs, leden van de rechterlijke macht en andere academische juristen. De cursus is gericht op rechtsbijstandverleners die het arbeidsrecht in de sector onderwijs toepassen. De uitspraken en literatuur zijn daar dan ook op toegesneden. De cursus is ook toegankelijk voor andere academici, die door opleiding of werkervaring deze cursus op juridisch academisch niveau kunnen volgen. Zij dienen eerst contact op te nemen met de VU Law Academy.

Programma

Datum: dinsdag 14 november 2023, van 13.00-17.30 uur college

Sprekers

  • mr. Jorn de Bruin

    Jorn de Bruin beschikt over jarenlange ervaring als advocaat in de onderwijssector en is werkzaam bij AKD. Jorn publiceert regelmatig over uiteenlopende onderwerpen en is – naast zijn werkzaamheden bij de Vrije Universiteit – verbonden aan de Universiteit Leiden.

  • Mr. Jochem Streefkerk

    Jochem Streefkerk is advocaat en ruim tien jaar werkzaam in het onderwijsrecht. Hij werkte onder meer voor advocatenkantoor Van Doorne en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn praktijk richt zich op de brede onderwijssector. Naast zijn werk als advocaat is Jochem als toezichthouder verbonden aan Stichting Spaarnesant (Haarlem).

Editie(s)

Plan route

Reviews over cursussen van VU Law Academy

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling