De specifieke arbeidsrechtelijke positie van onderwijspersoneel
Met de cursus Actualiteiten jurisprudentie onderwijspersoneel raakt u op de hoogte van de belangrijkste jurisprudentie van het onderwijspersoneel.
Tijdens de cursus Actualiteiten Jurisprudentie Onderwijspersoneel bespreken Jochem Streefkerk en Jorn de Bruin de belangrijkste jurisprudentie uit het afgelopen jaar op het gebied van onder andere gelijke behandeling, onderwijscao’s, payrolling, overgang van onderneming en overige arbeidsrechtelijke onderwerpen.
Ook zullen zij de overige relevante arbeidsvoorwaardelijke ontwikkelingen signaleren in de onderwijssector, zoals de modernisering van het Participatiefonds in het primair onderwijs. Het gaat om actualiteiten van het afgelopen jaar op het terrein van arbeidsrecht in het onderwijs die voor uw dagelijkse praktijk van belang zijn.
Een korte selectie van de te behandelen uitspraken:
– hoever reikt de vrijheid van meningsuiting van een docent, wanneer deze zich laatdunkend uitlaat over de aanpak van de coronacrisis?
– staat het een docent van een ROC vrij om in een boek verslag te doen van haar ervaringen op dat ROC? Hoe wordt haar recht op vrijmeningsuiting afgewogen tegen de verplichting van werkgever om zorg te dragen voor een veilige werkomgeving?
– hoe houdbaar is de bepaling in de cao NU dat bij de bepaling van de totale en van het totale aantal opvolgende dienstverbanden, dienstverbanden tussen werknemer en verschillende werkgevers, die ten aanzien van de verrichte arbeid redelijkerwijs geacht moeten worden elkaars opvolger te zijn, buiten beschouwing dienen te blijven.
Ook staan we stil bij de recente uitspraken uit het klachtrecht.
– Is elk fysiek contact tussen docent en leerlingen aan te merken als seksueel grensoverschrijdend?
– Wanneer mag een leerkracht ingrijpen om de veiligheid van leerlingen te waarborgen?
Voor wie is deze cursus?
Advocaten, bedrijfsjuristen, HR-managers die beschikken over relevante juridische kennis, juristen werkzaam bij de overheid of in het onderwijs, leden van de rechterlijke macht en andere academische juristen. De cursus is gericht op rechtsbijstandverleners die het arbeidsrecht in de sector onderwijs toepassen. De uitspraken en literatuur zijn daar dan ook op toegesneden. De cursus is ook toegankelijk voor andere academici, die door opleiding of werkervaring deze cursus op juridisch academisch niveau kunnen volgen. Zij dienen eerst contact op te nemen met de VU Law Academy.
Reviews over cursussen van VU Law Academy
Deel uw ervaring met vakgenoten!