KiesUwCursus
Home Cursussen Actualiteiten demonstratie- en openbare-orderecht – online cursus

Actualiteiten demonstratie- en openbare-orderecht – online cursus

Noodbevoegdheden en bevoegdheden uit de Wet openbare manifestaties

Ter handhaving van de openbare orde bij ernstige wanordelijkheden en voor het reguleren van demonstraties heeft de burgemeester verschillende bevoegdheden. Hij/zij kan bijvoorbeeld noodbevelen en noodverordeningen inzetten of gebruikmaken van bevoegdheden uit de Wet openbare manifestaties. Dit instrumentarium staat, als gevolg van onder meer de gewelddadige protesten in de coronacrisis, de afgelopen tijd sterk in de belangstelling. De afgelopen periode heeft echter ook juridische onduidelijkheden laten zien en daarmee aangetoond dat het een complex instrumentarium is.

Jouw docenten: noodrechtspecialist & demonstratie-expert
Aan de hand van recente praktijkvoorbeelden en actuele jurisprudentie geven noodrechtspecialist mr. Adriaan J. Wierenga en demonstratie-expert mr. dr. Berend Roorda je een handzaam inzicht in de openbare-ordebevoegheden van burgemeesters en het juridisch instrumentarium om demonstraties te faciliteren en te reguleren. Ze gaan in op de meest voorkomende onduidelijkheden als het gaat om:

  • Inzet van noodbevoegdheden en de grenzen en mogelijkheden van de daar in te treffen maatregelen;
  • Bestuurlijke voorbereiding van demonstraties die in jouw gemeente zullen plaatsvinden;
  • Inzet van de Wet openbare manifestaties om demonstraties te faciliteren en te reguleren; 
  • Balans tussen het respecteren van grondrechten en het treffen van maatregelen ten behoeve van de openbare-ordehandhaving;
  • Handhaving en toezicht.

Noodbevoegdheden en bevoegdheden uit de Wet openbare manifestaties worden vaak onder grote druk en hoge snelheid ingezet, dus is het des te belangrijker dat je goed op de hoogte bent van de toepassing en werking ervan!

De cursus is bestemd voor: professionals werkzaam op het gebied van toezicht, handhaving, veiligheid en openbare orde. Te denken valt aan handhavers, toezichthouders, teamleiders Toezicht en Handhaving, juristen, bestuurders en advocaten. 

Let op! Dit is een online cursus die beschikbaar wordt gesteld via videoconferentie. Zowel docent als deelnemers nemen deel via PC, laptop of tablet. Je ontvangt voorafgaand aan de cursus inloginstructies.

Reviews deelnemers

“Wat een ontzettend prettige en kundige spreker. complimenten! Met volle aandacht naar de seminar geluisterd.”

“Alles bij elkaar vond ik het een hele fijne en leerzame cursus. En, de docent heb ik als deskundig, toegankelijk en enthousiast ervaren; top!”

“Complimenten voor Adriaan Wierenga, voor de duidelijke uitleg en op een inspirerende wijze gegeven.”

Programma

13:00 – 16:15

Actualiteiten demonstratie- en openbare-orderecht

  • Inzet van noodbevoegdheden en de grenzen en mogelijkheden van de daar in te treffen maatregelen;
  • Bestuurlijke voorbereiding van demonstraties die in uw gemeente zullen plaatsvinden;
  • Inzet van de Wet openbare manifestaties om demonstraties te faciliteren en te reguleren;
  • Balans tussen het respecteren van grondrechten en het treffen van maatregelen ten behoeve van de openbare-ordehandhaving;
  • Handhaving en toezicht.

Sprekers

  • A. (Adriaan) Wierenga

    Mr. Adriaan. J. Wierenga is noodrechtspecialist bij het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid (COOV) van de Rijksuniversiteit Groningen waar zijn onderzoek zich richt op de juridische facetten van de openbare-ordehandhaving, rampenbestrijding en crisisbeheersing. Hij is verder betrokken bij onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid in Den Haag: Veiligheidsrisico's jaarwisseling (2017), Vreugdevuur Scheveningen (2019) en Coronacrisis (2020/21). Daarnaast is Wierenga onder meer coauteur van Tekst & Commentaar Openbare Orde en Veiligheid, redacteur van het Zakboek Openbare orde en veiligheid van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters en gastdocent aan de Politieacademie. Momenteel adviseert hij door het gehele land (overheids)instellingen inzake de coronacrisis, waaronder de Nationale Politie verschillende gemeenten en veiligheidsregio’s.

  • B. (Berend) Roorda

    Berend Roorda is universitair docent aan de vakgroep Algemene Rechtswetenschap en onderzoeker binnen het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid. In 2016, heeft hij het onderzoek voor zijn proefschrift getiteld ‘Het recht om te demonstreren’ afgerond. Op dit moment verdiept Berend zich verder in het spanningsveld dat zich voordoet in de huidige pluriforme samenleving tussen (a) enerzijds grondrechten die zien op het zich verzamelen, uiten en actievoeren op politiek of maatschappelijk gebied – naast de betogingsvrijheid valt te denken aan de verenigingsvrijheid, vergadervrijheid, godsdienstvrijheid, stakingsvrijheid en de vrijheid van meningsuiting – en (b) anderzijds de handhaving van de openbare orde.

Editie(s)

Reviews over cursussen van SDU

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling